Handels strejkvarsel mot Företagsväxter är avblåst. Företaget har nyligen ansökt om medlemskap i Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA, och nu är det beviljat. När ett företag blir medlem där innebär det automatiskt kollektivavtal, i detta fall trädgårdsodlingsavtalet med fackförbundet Kommunal.
– Vilket avtal vi fått känns egentligen inte som det viktigaste utan att vi fått ett, det har vi försökt få i flera år. Nu får vi trygghet, rättvisa och klara regler. Börjar till exempel någon ny ska man bara kunna titta i lönetabellen och gå efter ålder och erfarenhet och inte hur pass god fot man har med chefen, säger en Handelsmedlem på Företagsväxter som vill vara anonym.
– Men lite besviken är man. Vi hoppades att det skulle bli Handels avtal som har högre löner och övertidsersättning.

Handels varslade Företagsväxter om strejk som skulle ha brutit ut 19 mars om inte företaget tecknade Handels partihandelsavtal för lager. Men strejken sköts upp av medlaren till 26 mars för att arbetsgivaren hävdade att det avtalet inte passar in på företagets verksamhet. I stället ville företaget ha Kommunals trädgårdsodlingsavtal.

Företagsväxters verksamhet har två inriktningar: att packa och köra fruktkorgar till företag, och att leverera och underhålla växter på arbetsplatser som hyr eller köpt dem av Företagsväxter.
– Vi är först och främst ett växtinredarbolag. Det är vår huvudsysselsättning, säger vd Jan Palm.
Och nu har alltså SLA gjort samma bedömning, och släppt in företaget.

Handels varslade om strejk för att de från en början menade att verksamheten med fruktkorgarna var störst och att det är lagerarbete, vilket innebär Handels partihandelsavtal. Handels och Kommunal var överens om att det var Handels som hade avtalsrätten.
– Arbetsgivaren har vägrat ha kontakt med oss. Hade företaget förmedlat den bild de gör nu, att de har ungefär lika många anställda på frukt- som växtsidan, hade vi inte varit i den situation vi är i dag, säger Karin Jungerhem, ansvarig ombudsman på Handels.
– Nu avvaktar vi och ser hur verksamheten utvecklas. Om fruktverksamheten blir större och de anställda fler, tar vi kontakt med Kommunal och ser om avtalet ska läggas över på Handels.

Första gången Handels försökte få Företagsväxter att teckna kollektivavtal var i november 2006. Också Kommunal har tidigare under en längre tid försökt att sluta avtal med företaget, som ligger i Knivsta strax söder om Uppsala och har 25 kollektivanställda.