Som Handsnytt tidigare rapporterat kommer Silvan sannolikt att stänga sina tio svenska varuhus. Men systerföretaget Beijer Byggmaterial vill ta över tre av dem, varuhusen i Göteborg, Halmstad och Malmö. Förändringarna förväntas genomföras efter förhandlingar med Handels runt om i landet, och i till exempel Lund, Malmö, Västerås och Örebro är det färdigförhandlat. Silvan stänger, och personalen förlorar sina jobb. Men inte i Malmö.
– Silvan i Malmö blir Beijer Bygg. Personalen går över till nya ägaren med oförändrade anställningsvillkor. Men Silvan i Lund lägger ner. Ett 20-tal kollektivanställda är varslade. De stänger för försäljning 31 maj, sen jobbar de en månad med hoppackning, säger Pia Rasby, ombudsman på Handels Malmöavdelning.

Ombudsman Christer Drotth har förhandlat med Silvan i Örebro och där blir 17 kollektivanställda av med sina jobb. Stängningen sker i etapper, som i Lund.
– Det innebär att anställda som har uppsägningstid kvar när man sätter lapp på luckan och stänger på riktigt blir arbetsbefriade.

Konkurrensen inom bygghandeln är hård med många och nya aktörer som Bauhaus, Byggmax och K-rauta. Silvans nedläggning i Västerås infaller nästan samtidigt som en annan byggmarknads. K-rauta stänger 19 april.
– Det är tufft inom byggbranschen nu, säger Handelsombudsman Rune Lindberg.

Silvan finns i dag i Borås, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Lund, Malmö, Stockholm, Västerås och Örebro.

Läs tidigare artikel: Silvan väntas stänga sina svenska varuhus