Semlejobbare blåsta av bemanningsföretag
Ett företag anställde 100 personer för att göra semlor i matbutiker. Men hela projektet blev pannkaka. Sedan några anställda kontaktat facket blev samtliga omedelbart uppsagda.
Victor Moberg och Mahamud Abdi är två av cirka 100 personer som i december skrev kontrakt för en tre månader lång anställning på bemanningsföretaget LGK Bemanning och Logistik. Uppdraget var att under januari till mars bereda semlor i olika livsmedelsbutiker i Storstockholm.
Först fick alla en veckas utbildning för att lära sig jobbet. Men ute i butikerna fanns inte så mycket jobb som de hoppats.
– Mitt jobb i en Icabutik i januari blev inställt. I februari fick jag jobba två veckor på Coop i Jakobsberg, berättar Victor Moberg.
Mahamud Abdi fick jobba totalt tre veckor i två olika butiker. På avlöningsdagen kom dock ingen lön, och när de anställda försökte ringa till företaget fick de inte kontakt.
– Den totala tystnaden kunde vi inte tolka på annat sätt än att de blåser oss, säger Victor Moberg.
Sedan några av de anställda tagit kontakt med Handels skickade arbetsgivaren ett brev där samtliga anställda blev uppsagda med omedelbar verkan.
Handels ombudsman Fredrik Ståhlberg hävdar att uppsägningarna är ogiltiga och har kallat företaget till förhandling. Han har också skickat lönekrav för drygt 20 anställda som är medlemmar i Handels.
– För januari och februari är medlemmarnas krav över en halv miljon kronor. Eftersom uppsägningen är ogiltig ska de också ha lön för mars, säger Fredrik Ståhlberg.
Om inte förhandling ger resultat kan Handels komma att stämma företaget i domstol, både för lönekraven och för den ogiltiga uppsägningen.
Först en dryg vecka in i mars månad fick Victor Moberg lön för januari. Mahamud Abdi har fått en del av januarilönen insatt på sitt konto, men ingen lönespecifikation.
Bemanningsföretagets vd Lars-Gunnar Karlsson säger till Handelsnytt att alla anställda har fått lön för januari, men att det kan bli svårt att betala för resten av tiden eftersom många butiker dragit sig ur samarbetet. Han säger att fackets agerande gett företaget dåligt rykte och att det hotas av konkurs.
En konkurs vore enligt Fredrik Ståhlberg det bästa för de drabbade medlemmarna. Då kan de få lön från den statliga lönegarantin. Han anser att hela projektet från början var orealistiskt.
– Bara lönekostnaderna för 100 personer ligger kring 7 miljoner. Det motsvarar en ofantlig massa semlor, konstaterar han.
Ombudsmannen råder facket lokalt att se upp med vilka företag som anlitas i butikerna.
– När arbetsgivaren anlitar bemanningsföretag eller underentreprenörer ska vi förhandla enligt mbl paragraf 38. Det är fackets chans att hålla oseriös verksamhet borta.