Ur favoriten Mikael Wiehes hand tog Thomas Bill förra veckan emot ett stipendium på 25 000 kronor för sitt arbete mot nazism.
– Jag vet inte vad jag ska göra för pengarna ännu. Kanske gör jag något med min kära sambo som fått vara ensam hemma när det varit mycket åkande i jobbet. Det kan bli något roligt framåt sommaren. Kanske åka i väg någonstans, säger Thomas Bill, 50 år, som till vardags jobbar på LO-distriktet Örebro och Värmland.

Stipendiet han fått grundades 2001 vid en artistgala mot nazism i Globen som gick under namnet ”Hela Sverige – Artister mot nazister”. Initiativtagare var Mikael Wiehe och Tomas Ledin. I samband med galan blev ”Hela Sverige – Artister mot nazister” en stiftelse som nu årligen delar ut stipendier till personer och organisationer som på olika sätt arbetar mot nazism och högerextremism. Varför Thomas Bill blev en av de 20 som i år fick ett rejält tillskott i kassan är för att han mellan 2002 och 2006 jobbade med ett LO-projekt för integration, ”Åttalänsprojektet”.
– Jag var en spark i arslet på åtta LO-distrikt i Mellansverige. Det handlade om att väcka integrationsfrågan i den fackliga verksamheten. Och med integrationsfrågan följer nazism och rasism.
– Bland verktygen fanns en utbildningsinsats för att skapa opinion mot högerextrema krafter, och få folk att känna att de är många, att vi inte är ensamma att stå emot. På arbetsplatser till exempel händer mycket runt fikaborden. Får vi bara argument kan vi säga emot.

Ett resultat av projektet menar Thomas Bill är att fler fackmedlemmar med invandrarbakgrund nu har förtroendeuppdrag. Både inom de olika LO-förbunden, och inom LO som paraplyorganisation.
– De är fler än tidigare, men speglar ändå inte medlemskåren. Och Handels har kvar att göra.
Men ett projekt är ett projekt, med en början och ett slut. Nu jobbar Thomas Bill heltid i Karlskoga med att kalla till, planera och arrangera utbildningar för LO-förbundens försäkringsrådgivare i Örebro, Värmland och Västmanland.
– Projektet är avslutat, men på olika ställen lever det på olika sätt, om än i mindre omfattning. LO-distriktet i Mellansverige kör fortfarande utbildningar, och på andra ställen har man tagit hjälp av ABF.
– Jag skulle vilja göra en efterkoll: vad har hänt? Speciellt inför nästa års valrörelse. Ett mål är att få fler förtroendevalda LO-medlemmar att våga ta en debatt med en Sverigedemokrat.

Förutom Thomas Bill fick fler fackligt aktiva stipendium. Handelsmedlemmen Tony Nilsson på LO-distriktet i Stockholm fick 25 000 kronor för sitt arbete mot nazism, rasism och främlingsfientlighet. Johan Lindholm, Byggettans ordförande, fick också 25 000 kronor, och LO-distriktet i Mellansverige fick 50 000 kronor. LO-distriktet i Stockholm, SSU, Ung vänster och Unga örnar fick 50 000 kronor för att de arrangerade en motdemonstration till nazisternas Salemdemonstration 6 december.