För att minska kontanterna inom handeln gäller det att de butiksanställda börjar med sig själva, tycker bland andra Handels, köpcentrum och banker i Kalmar. Sedan i början av mars samarbetar de för att minska kontantmängderna och rånrisken för bland annat butikspersonalen.
– Att i stället för att skrika på samhället om mer poliser och övervakning tar vi tag i rånproblemet från rätt håll. Genom att minska kontanterna, säger Patrik Enstedt, Handelsombudsman i Kalmar.

En del i projektet är att man utmanat alla som jobbar i butik i Kalmar att vara kontantfria hela mars, alltså att inte ta ut några pengar hos banken eller i automater utan att alltid betala med kort. Det har dock ansetts okej att vid kortköp runda av summan uppåt för att få några hundralappar.

308 butiksanställda har deltagit i tävlingen, och i fredags hade 205 personer anmält att de lyckats vara kontantfria under mars. Vinnaren utses på onsdag 8 april genom en utslagsfråga. Den som vinner ger sin tillåtelse till att banken går in på ens konto och kontrollerar att inga uttag gjorts.

I april börjar steg två i projektet om att minska kontanterna, och då riktar man sig till konsumenterna i Kalmar. Butikspersonalen ska be om att få betalt med kort, och bankerna ska bemanna sina 20 uttagsautomater vid löning för att uppmana alla att använda kort i stället för att ta ut pengar.