Den 21-åriga kvinnan arbetade fram till i höstas i en klädbutik, utan anställningsbevis och på timmar. Under de två och ett halvt år hon arbetade fanns det mycket jobb, ibland åkte hon mellan kedjans olika butiker under samma dag. Med tiden fick hon mer och mer ansvar för sin huvudsakliga arbetsplats, butiken i Stinsens köpcenter utanför Stockholm. Då och då påminde hon om att hon ville ha papper på sitt arbete men inget hände. Så en dag i höstas fick hon plötsligt veta att hon inte passade in, att hon hade ”fel profil” och måste sluta.
– Jag blev så besviken. Jag har ställt upp för dem och jobbat alla konstiga tider. Jag fick inte ens en förklaring, säger hon.
21-åringen kontaktade en ombudsman på Handels och med hjälp av LO-TCO Rättskydd stämdes företaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd, för att de felaktigt sagt upp henne. Nyligen nåddes en förlikning mellan kvinnan och hennes forna arbetsgivare som ger henne ersättning för tiden från det att hon tvingade slutat fram till maj. Företaget genomgår nu en företagsrekonstruktion, som ska göra det möjligt för företaget att fortsätta och slippa gå i konkurs. Enligt rekonstruktören Hans Ödén kommer företaget på sikt bara ha en butik, i Västermalmsgallerian i Stockholm. På grund av rekonstruktionen fick 21-åringen ut en del av lönen hon stått utan sedan hon slutade i november från den statliga lönegarantin. En mindre del betalades ut från företaget.
– Jag gjorde bedömningen att uppgörelsen hon fick var så mycket hon kunde få ut om vi gått till domstol, säger Agneta Bern på LO-TCO Rättsskydd, som företrätt kvinnan.
21-åring söker nu ett nytt arbete. Företaget har inte gått att nå för en kommentar.