Steg ett är att Byggmax tar över Coop Byggs ytor för basbyggvaror vid Coop Forum i Falkenberg, Kungsängen och Borlänge. En del av lokalerna styckas av och byggs om till Byggmax som får egen entré. Ett par anställda på varje ställe erbjuds att följa med till den nya arbetsgivaren. Övriga behåller sin anställning i Coop Forum. Om det uppstår övertalighet har byggpersonalen gemensam turordningslista med kamraterna på Forum.

En del av sortimentet på dagens Coop Bygg kommer att integreras i Coop Forums övriga sortiment för specialvaror.
– Jag tror det här är det bästa. Byggmax har gått ganska bra trots lågkonjunkturen. Själva är vi inte lönsamma på bygg även om Forum går bra, säger Kerstin Rosell som är Handels klubbordförande på Coop Forum i Falkenberg.
Byggmax ska enligt planerna vara igång på de tre orterna i början av sommaren.

Coop Sveriges informationschef Magnus Frisk säger att Byggmax kan komma att ta över Coop Bygg på en eller två orter till. Dessutom väntar ytterligare förändringar inom kooperationens byggvaruhandel.
– Diskussioner pågår men jag kan inte gå in på detaljer, säger Magnus Frisk.

Handels representanter har dock fått information om planer på stora förändringar. Coop Sverige har för avsikt att ta bort varumärket Coop Bygg. Den del som kallas grovbygg, bland annat virke och plattor, ska på sikt försvinna, och delar av det övriga sortimentet på Coop Bygg flyttas över till Coop Forum.

– Det är tråkigt men i viss mån förståeligt. Grovbygg är ett krävande område som våra lokaler inte är riktigt anpassade för. Vi måste skära bort det vi inte kan hantera för att bli bättre på sånt som färg, vägg, golv och trädgård, säger Staffan Westerholm som är säljchef för bygg och trädgård på Coop Forum Värmdö och ledamot i Handels centrala fackliga grupp för tjänstemän inom kooperationen.

Sedan 2007 har Coop Bygg lagts ner på en rad orter. Ytterligare byggmarknader kommer enligt företagets planer att stängas. Lokala förhandlingar har dock ännu inte genomförts på dessa platser.
Företaget vill på sikt även lägga ner eller sälja olönsamma Coop Bygg som ligger i fristående lägen och inte i anslutning till Coop Forum.

Kooperationen var tidigt ute med byggvarumarknader för hemmafixare. På senare år har konkurrensen hårdnat avsevärt och den rådande lågkonjunkturen har redan skördat offer. Förutom att en rad Coop Bygg har klappat igen har bland annat konkurrenten Silvan beslutat lämna Sverige, K-rauta har lagt ner sitt varuhus i Västerås och flera andra kedjor har dragit ner på personal.