Den 28-årige mannen hade arbetat på Icas lager i Borlänge sedan mars 2004. Vintern 2007 blev han uppkallad på kontoret och fick se en övervakningsfilm. Företaget anklagade honom för att ha stulit två dubbeljapp.
Mannen skickades hem men efter förhandlingar mellan facket och arbetsgivaren fick han komma in och jobba igen som vanligt, i avvaktan på dom. När den fällande domen kom i tingsrätten blev han avskedad. Då hölls lokal och central förhandling och sedan gick ärendet till LO-TCO Rättsskydd.
– Det är onödigt, de silar mygg och sväljer kameler. Jag är oskyldig, det är klart att jag blir arg. Det här har påverkat mig mycket, framför allt ekonomisk när jag blev avstängd 60 dagar från a-kassan. Jag hade inte lagt undan något heller, så smart är man ju inte. Nu blir det också svårare att söka jobb, säger mannen.
I går kom så Svea Hovrätt fram till att fällandet i tingsrätten var riktigt. 28-åringen har nu, via LO-TCO Rättsskydd, anmält företaget till arbetsdomstolen. Stämningen går ut på att avskedandet var felaktigt. Skadeståndskravet är på 150 000 kronor och ersättning för lön han gått miste om sedan han sparkades.
– Jag vill inte tillbaka till Ica, det är bara för försörjningen i så fall. Men jag tror inte att jag får komma tillbaka.