Årsta och Umeå är de två minsta av Icas åtta lager och båda har behov av investeringar för att moderniseras. Ica vill nu undersöka om man i stället kan lägga ner ett av lagren eller båda och flytta volymerna till andra anläggningar som har ledig kapacitet.
– Det är en del av ett större progam för effektivsering inom Ica, förklarar Icas logistikchef för Stockholmsregionen, Harold Op het Veld.

De anställda fick information om förstudien på tisdagen.
– Det kom som en blixt från klar himmel. Medlemmarna är väldigt oroliga. Det vore fruktansvärt tragiskt om det skulle bli verklighet, särskilt i dessa tider, säger Jonas Bohman, Handels klubbordförande på lagret i Umeå som har cirka 90 anställda.

Lagret i Årsta i södra Stockholm har 140 anställda. Per Jansson, vice klubbordförande för Icas lager i Stockholm, är tveksam till vinsterna med nedläggning av de två lagren.
– Det kan bli sårbart med längre transporter och sämre kvalitet, säger han, men vill i övrigt inte föregripa Icas utredning.

Om Umeå läggs ner blir Icas nordligaste lager det i Borlänge. Harold Op het Veld säger att det inte är säkert att transporterna ökar så mycket för det.
– Det är det som förstudien ska visa.

Rapporten ska vara klar före sommaren och ett beslut i frågan väntas på höstkanten. Innan dess kan logistikchefen inte säga något om hur de anställda kommer att påverkas. Han lovar dock att föra en fortlöpande dialog med dem om utredningen.