Alexandra Einerstam och Åsa Andersson träffades på sajten Qruiser. Den 21 maj förra året förlovade de sig. De är både mycket engagerade i sina jobb och har många olika uppdrag. Jobb och privatliv går ihop.
– Det är skönt med någon som har förståelse för att man måste jobba kvällar. Åsa har sitt med Seko och LO och jag med partiet, säger Alexandra Einerstam som arbetar deltid på S-kvinnor.
Båda två har haft pojkvänner och kom ut i 25-årsåldern.
– Klimatet för att komma ut fanns inte i min lilla stad, säger Alexandra Einerstam. Ingen pratade om det. Så jag flyttade, det är så man gör. Till Stockholm eller till en universitetsstad.
Den 1 maj gifte de sig, i kritstrecksrandiga kostymer och med likadana blombuketter. Den dagen gick lagen om könsneutralt äktenskap igenom och för tjejerna är det en viktig politisk markering att välja just den dagen.
Riksdagen beslutade den 1 april 2009 att äktenskapsbalken skulle ändras så att även två personer av samma kön kan ingå äktenskap. Den särskilda partnerskapslagen upphävdes. Beslutet stöddes av sex av riksdagens sju partier, Kristdemokraternas ledamöter röstade nej till förändringarna.
På kvällen hade de nygifta en middag för den närmaste familjen, först till hösten blir det en mer traditionell bröllopsfest. De har inte registrerat sitt partnerskap tidigare utan velat vänta på lagen om samkönade äktenskap. Det var inte en fråga om om, utan när, den skulle komma.
– Jag vill vara gift med Åsa, äkta den jag älskar. Det handlar om att det är rätt person, säger Alexandra Einerstam.