Varslet är inte nödvändigt, tycker facket på vin- och spritlagret Lagena i Jordbro utanför Stockholm. Fackklubben menar att företaget bara är ute efter att byta ut den egna personalen mot inhyrd personal från bemanningsföretag.
– Samtidigt som man varslar jobbar 30, 40 inhyrda här. Varslet handlar inte om att det finns för lite att göra, eller att det går dåligt för företaget. Spriten går inte dåligt, säger klubbordföranden Patrik Olofsson.

Från 1 april sa arbetsgivaren dessutom upp det arbetstidsschema som facket och företaget förhandlat fram, och som man hade jobbat efter i bara ett år. Syftet med schemat var bland annat att minska behovet av bemanningsföretag genom att man nyanställde, och gick från två till fem skift som mötte svängningarna i personalbehovet med egen personal. Arbetsgivaren tyckte att schemat fortfarande var för statiskt.
– För att vi ska anpassa oss till konkurrensen, och svängningar i ordervolym behöver vi en mer flexibel bemanning. Vi har fortfarande ambitionen att majoriteten ska vara egen personal till skillnad från konkurrenter. Men i dag och i framtiden behöver vi inhyrd personal för att klara av arbetstoppar, semestrar, sjukfrånvaro och högsäsong, säger vd Per Öhagen utan att vilja gå in på hur mycket den inhyrda personalen kommer att öka.
Fackets lösning är i stället att göra ännu ett nytt schema, så att man kan hantera svängningar inom ramen för den egna personalen.
– Företaget fick en annan bemanningsfilosofi med en ny företagsledning, och de sa bara upp schemat utan att laborera med det. Med inhyrd personal ställs arbetare mot arbetare, de egna anställda fightas med bemanningsföretagen om jobben. De jobbar som skräckslagna små troll, säger Patrik Olofsson.

Klubben höll medlemsmöte förra veckan med anledning av varslet. Handelsnytt var på plats.
– Företaget har sagt att vi kan rädda några från uppsägning om vi gör eftergifter. Det liknar ett gisslandrama. Vi får köpa folk fria, sa Patrik Olofsson, och presenterade några av arbetsgivarens förslag:
• Färre sägs upp om personalen inte tar kompledigt för nationaldagen som infaller en lördag,
• om de jobbar en och en halv timme längre på fredagar,
• om de plockar snabbare
– Svaret på det är nej. Det ger inga garantier om att inte fler varsel läggs, och oavsett eftergifter får 22 gå, säger Patrik Olofsson.

Medlemmarnas arga tillrop mot företaget lät inte vänta på sig.
– Jävligt fult att dribbla med folks liv. Riktigt fult är det alltså.
– Fan, vad är det för jävla pajaser?
– Vad säger Systembolagets styrelse, bryr de sig inte? (Lagena är Systembolagets dotterbolag, reds anm).

Från medlemsmötet gick anställda Christer Hellström med tunga steg.
– Jag har båda mina döttrar här som blir arbetslösa. Och mina arbetskamrater. Man är ju mycket med varandra, då har man ganska starka känslor för dem.
Han har jobbat i tio år på lagret och känner sig säker. Men det gör inte kollegan Nina Konstanzer.
– Jag har jobbat här i två och ett halvt år, och är fyra på turordningslistan. Det värsta är hur företagsledningen behandlar oss. Som effektiva saker i stället för människor.
Arbetsgivaren vill inte kommentera förhandlingarna.

Läs alla artiklar om Lagena