Ett 20-tal lagerarbetare och chaufförer från Lagena stod vid lunchtid i går, torsdag, utanför Systembolagets huvudkontor i centrala Stockholm. Innan de gick på kvällsskiftet passade de på att med fanor, megafon, flygblad, plakat och proggmusik protestera mot varslet som Lagena, Systembolagets dotterbolag, lagt.

Arbetsgivaren har varslat 33 av de 115 anställda för att få en mer flexibel bemanning: mindre egen personal, och mer inhyrd personal vid arbetstoppar, semestrar och sjukfrånvaro. De anställda tycker att varslet ska dras tillbaka, och att man ska hantera svängningar i produktionen inom ramen för den egna personalen, till exempel med ett nytt arbetstidsschema.
– De har varslat, men inte för att det är arbetsbrist. De vill byta ut egen personal mot bemanningsföretag, ropar Patrik Olofsson, ordförande för Handelsklubben på Lagena, i megafonen.
– Arbetsgivaren vill nu att vi ska göra eftergifter. Några av de varslade får vara kvar om vi ställer upp på sämre arbetsvillkor. Men det är inget vi kommer att gå med på.
Han andas några andetag och fortsätter:
– När lagen om anställningsskydd kom fanns inga bemanningsföretag, i dag är du utbytbar så länge det handlar om bemanningsföretag. Det är den här luckan i lagen vi också protesterar mot. Sen vill vi att Handels i avtalsrörelsen driver att andelen inhyrd personal ska få uppgå till max 10 procent av personalstyrkan.

Systrarna Kristin och Carolin Frögren kommer enligt turordningslistan att förlora jobben, och delar ut flygblad till förbipasserande.
– Jag är rent ut sagt förbannad. Jag har jobbat i fyra år, och slitit ut min rygg. Detta är tacken, att bli ersatt av bemanningsföretag, säger Carolin Frögren.

För att visa sitt stöd var anställda i Systemetbutiker, från fackförbundet Syndikalisterna, med under demonstrationen.

Läs alla artiklar om Lagena