Ett 30-tal anställda på vin- och spritlagret Lagena demonstrerade på måndagen utanför LO i Stockholm, på sin lediga tid. Deras arbetsgivare har varslat 33 anställda om uppsägning, men personalen vill att varslet dras tillbaka. De menar att det inte handlar om arbetsbrist, utan om att företaget vill byta ut egen personal mot inhyrd.
– Detta är ingen demonstration mot LO, utan för att vi vill att de börjar kämpa mot att många företag nu ”överuppsäger” för att passa på att byta ut personal, att återställa lagen om anställningsskydd så att egen personal inte kan bytas ut mot inhyrda. Och att man i LO-samordningen till avtalsrörelsen driver att andelen inhyrd personal ska få uppgå till max 10 procent av personalstyrkan, ropar Patrik Olofsson, ordförande för Handelsklubben.

LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist kom ut till skaran, och hade en pratstund med Patrik Olofsson.
– Det är verkligen något vi måste driva, att man inte ska kunna säga upp folk och ta in bemanningsföretag. Det underminerar lagen om anställningsskydd, säger hon.

I dag, tisdag, fortsätter facket och företaget att förhandla om varslet. Facklubben säger sig vara beredd att se över ett mer flexibelt schema så att man kan hantera svängningar i verksamheten med egen personal, och därmed slippa uppsägningar.
– Det bollas en del kompromissförslag, säger Patrik Olofsson.
Från april 2008-2009 arbetade personalen efter ett schema som facket och företaget förhandlat fram. Syftet med det var bland annat att minska behovet av bemanningsföretag genom att man ökade flexibiliteten och gick från två till fem skift. Arbetsgivaren sa dock upp schemat för att man tyckte att det fortfarande var för statiskt.

Läs alla artiklar om Lagena