Tomas Malmberg och Åsa Nielsén jobbar på Hemmakväll. De vill ha kollektivavtal, främst för att det skulle innebära att de får ob-ersättning.
– Jag vill ha rätt betalt på helger och kvällar. Över till exempel jul och påsk fick vi ingen ob vilket är rätt irriterande. Sen blir det mer uppstyrt på arbetsplatsen med ett avtal, säger Tomas Malmberg.
De fyra butikerna som är strejkvarslade är öppna till klockan 23 alla dagar utom söndagar då man stänger 22. De anställda förlorar tusenlappar i månaden jämfört med om de hade haft ob-tillägg enligt kollektivavtal.
– När jag började jobba på Hemmakväll för snart två år sedan kom jag från en livsmedelsbutik där man är van vid ob. Det blev absolut en stor skillnad, säger Åsa Nielsén.

Handelsnytt har sökt Hemmakväll Stockholms ägare för en kommentar. Den som svarar i Jürgen Savilles telefon samma dag som arbetsgivaren får varslet säger att detta innebär att de kommer att lämna in en konkursansökan eftersom de inte har råd med kollektivavtal. Senare tillbakavisar Jürgen Saville detta: ”Det har vi aldrig sagt eller kommer aldrig att säga”, skriver han i ett mejl.

Malin Bergvall är Handels ombudsman i Stockholm, med ansvar för videobutiker.
– Våra medlemmar vill ha avtal, och det är deras trygghet vi jobbar för. Ob är något som är jätteviktigt. Många jobbar deltid, och för att man ska kunna leva på sin lön behövs ob, säger hon.
– Sen blir det osund konkurrens om Hemmakväll inte har avtal, men butiken mitt emot har det.
Förutom ob-ersättning hävdar Malin Bergvall att de anställda saknar de försäkringar man får via kollektivavtal, som sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring och avtalspension.

De strejkvarslade butikerna har 16 anställda. Drygt hälften är medlemmar i Handels. Tre av butikerna ligger i Stockholms innerstad, och en i Enskede.

Hemmakväll, eller Videomix som kedjan hetat, har varit i konflikt med Handels tidigare. I slutet av 2007 strejkade medlemmar från tre butiker i södra Sverige i nästan två månader. Det ledde till kollektivavtal i nära 20 butiker. Eftersom kedjan är en franchisekedja måste kollektivavtal tecknas med varje enskild butiksägare.