– Det var väntat. Det är snarare förvånande att det tog så pass lång tid, säger strejkande Patrik Olofsson, före detta klubbordförande.
Lagena yrkar på skadestånd om 3 000 kronor per person för alla strejkande utom Patrik Olofsson, Jessica Moya och Mattias Kvickström. För dem yrkar man på 5 000 kronor per person. De anses ha varit drivande i strejken, och satt med i styrelsen för arbetsplatsens Handelsklubb som förhandlade om varslet. Några dagar innan strejken avgick de ur styrelsen.

Dessutom yrkar man på att AD ska beordra de strejkande att omedelbart börja arbeta igen. I dag klockan 14 ska Arbetsdomstolen besluta om det.
– Om AD säger att vi måste återgå, då följer vi det. Annars kan arbetsgivaren säga upp oss på den grunden. Det är ju våra jobb vi kämpar för, säger Patrik Olofsson.
– Då får vi hitta andra sätt att kämpa.

Bakgrunden till att Lagena stämmer de anställda är att strejken är olaglig eftersom den bryter mot fredsplikten som följer av att kollektivavtal finns på arbetsplatsen. Bidragande är också att de anställda inte jobbat, och att de hindrat ut- och infarter under midsommarveckan då det är som mest att göra, och det gör som mest skada.
Läs alla artiklar om Lagena