När ackorden tas bort kan det bli kaos på arbetsplatsen, befarar Handels klubbordförande på Broterminalen, Martin Ångman.
– Ingen vill jobba för avtalets minimilön. Jag tror att folk kommer att sätta sig i fikautrymmena, säger Martin Ångman.

Facket och arbetsgivaren lyckades inte enas om ett nytt ackordssystem vid den centrala förhandlingen på onsdagen. Arbetsgivaren har sagt upp det nuvarande ackordsavtalet och föreslagit ett nytt som enligt fackklubben sänker snittlönerna med 22 kronor i timmen (se tidigare artikel). Fackets nya beräkningar visar att sänkningen kan bli så stor som 35 kronor i timmen eftersom det nya systemet skulle innebära att det blir svårare att komma över tröskeln där ackordslön faller ut.

Ombudsmannen Fredrik Ståhlberg som representerade Handels i den centrala förhandlingen kunde inte acceptera företagets förslag. Arbetsgivaren å sin sida var inte beredd att rucka på sitt utgångsbud. Därmed står arbetsplatsen helt utan ackordsavtal.
Hur försvarar du inför medlemmarna att resultatet nu ser ut att bli ännu sämre än med arbetsgivarens förslag?
– Vi får vara tydliga i kommunikationen. Vi hade inga skäl att acceptera arbetsgivarens kraftiga sänkning. Nu får arbetsgivaren ta ansvar för situationen, säger Fredrik Ståhlberg.

Martin Ångman säger att skillnaden mellan arbetsgivarens förslag och inget ackord alls inte är stor.
– De flesta skulle inte komma över grundlönen i det system som arbetsgivaren föreslog. När medlemmarna inser det tappar de motivationen, tror Martin Ångman.
Grundlönen i lageravtalet är 116,58 kronor per timme. Enligt klubben är snittlönen för lagerarbetarna i Bro i dag 147 kr/tim. Facket medger att det är betydligt högre än hos konkurrenter som Ica och Axfood.
– Vi var beredda att kompromissa. Men arbetsgivaren ville sänka oss betydligt under konkurrenternas nivå, säger Martin Ångman.

Sune Montonen, platschef i Bro för Coops logistikbolag, säger att produktiviteten på terminalen har ökat tack vare tekniska investeringar. Man har därför låtit göra nya tidsstudier som ligger till grund för det nya ackordssystemet. Om arbetarna lägger manken till kan de få en bra lön även med det nya systemet, hävdar han.
– Den som jobbar 15 procent bättre än ”mannen på gatan” får en timlön på 135 kronor. Det är inte orimligt, men man måste utnyttja arbetstiden bättre och ta mindre pauser, säger Sune Montonen.
Han säger att ackordssystemet borde ha justerats tidigare i takt med de innovationer som införts på arbetsplatsen.

Vad händer nu?
– Jag vet inte om vi som arbetsgivare ensidigt kan införa ackordssystemet. Varken jag eller mina anställda vill ha en situation där de arbetar för tarifflöner. Jag får väl prata med klubben igen. Jag hoppas vi har ett nytt ackordssystem före 1 september.
Klubbordförande Martin Ångman hoppas samma sak.
– Vi är öppna för diskussion.