– Det är aldrig roligt när kamrater måste sluta men jämfört med ursprungssituationen är det bra, säger Handels klubbordförande Stefan Viknersson.
Automatisering av varuplocket har minskat behovet av arbetskraft på Clas Ohlsons lager i Insjön, trots att kedjan expanderar med cirka 15 butiker om året. Företaget ville därför minska personalen från 275 till 230. Förhandlingarna mellan fack och företag som pågått sedan i mars är nu klara.

18 av 19 lagerarbetare över 60 år har accepterat ett erbjudande om avtalspension med 75 procent av lönen fram till 65-årsdagen. Ytterligare åtta har omplacerats till andra jobb inom företaget i Insjön, till exempel fastighetsskötsel eller callcenter. Ingen flyttar till jobb på andra orter.
De tio som sägs upp får i vanlig ordning omställningsstöd i form av jobbcoachning av företaget Antenn, men inga andra förmåner så när som på en extra månads uppsägningstid i några fall.

Klubbordförande Stefan Viknersson tycker att arbetsgivaren har varit schyst i förhandlingarna. Han har dock förståelse för kritiken från främst butiksanställda att företaget urholkar den berömda ”Clas Ohlson-andan” (se tidigare artikel).
– Clas Ohlson-andan är inte hundraprocentigt intakt, men den är så mycket mer än ett säkert jobb, säger Stefan Viknersson.
Han pekar på Clas Ohlsons starka expansion de senaste åren och framhåller att företagskulturen aldrig kan vara densamma i ett börsföretag med 3000 anställda som i ett familjeföretag med 100.