Vin- och spritlagret Lagena i Jordbro varslade 33 anställda om uppsägning i mitten av maj. Förutom de 26 anställda som sägs upp har två redan slutat. Och fem tjänster ska försvinna på sikt genom att naturliga avgångar inte ersätts.

Förhandlingarna mellan Handels och Lagena avslutades i fredags i oenighet.
– Det finns ekonomiska problem, och vi ser att åtgärder behövs. Men att bli 33 färre är dramatiskt överdrivet, säger Tommy Tillgren, Handels andre vice ordförande.
Han menar att Lagena lägger ett större varsel än nödvändigt för att de ska kunna ta in bemanningsföretag.
– Vi utvecklade ett antal förslag på hur man skulle kunna hämta hem pengar på annat än personal, som på overhead- och lokalkostnader, men företaget var inte intresserade. Det är ovanligt att ett så stort företag väljer att inte göra lösningar ihop med personalen, säger Tommy Tillgren.

Kostnader utöver personalkostnader har setts över, uppger Lagenas ekonomichef Magnus Erkes.
– Ett omfattande besparingsprogram pågår, personalförändringarna är endast en liten del av det hela.
Han säger att neddragningarna beror på minskade volymer, och hävdar att bemanningsföretag bara kommer att användas vid arbetstoppar.

Beskedet om uppsägningar nådde de anställda i dag och de är uppgivna, säger fackklubbens ordförande Oscar Andrén. Men även fast man är tillbaka där man var innan de anställda gick ut i vild strejk, tror han att protesterna fört något gott med sig.
– Vi har fått upp frågan om bemanningsföretag på bordet. Det är tur att avtalsrörelsen är nära så att den inte glöms bort. Man ska inte kunna byta ut egen personal mot bemanningsföretag, säger Oscar Andrén.

Uppsägningarna kommer att följa principen sist in först ut. Den tidigaste avgången blir i mitten av september. När 33 anställda försvunnit kommer drygt 60 kollektivanställda att jobba inom lagerproduktionen, och runt 15 som chaufförer.
Läs alla artiklar om Lagena