– Att gå in i butiken har varit som att gå in i en vägg, det har varit både dålig luft och varmt, säger Pia Fadjukov som jobbar på Guldfynd i Valbo köpcentrum utanför Gävle.
Hon har upplevt problemen sedan hon började i butiken för två och ett halvt år sedan.
– Jag har varit konstant trött och haft hemsk huvudvärk. Någon kund har svimmat, och det har hänt att de blivit svimfärdiga och fått gå ut ur butiken.

De anställda hörde av sig till Handels i somras. Efter att de mätt temperaturen i två veckor kontaktade facket Guldfynd och fastighetsägaren i mitten av augusti. Handels skrev att högsta temperatur var 26 grader, och att luftkvaliteten är ”mycket undermålig och luftkonditioneringen nästintill obefintlig” .

Personal på andra butiker i köpcentrumet har också hört av sig till Handels med liknande problem.
– Ett tag i somras hade vi 28-29 grader, det är ingen bra arbetsmiljö. Det är bättre nu, vädret spelar roll tror jag, det är bara att hoppas att det fortsätter. Fastighetsägaren vet ju om att det kan bli så varmt, de borde ha ett kylsystem som klarar av det, säger Malin Åsberg på Cervera.

Liksom på Cervera upplever de på Guldfynd nu att luften blivit bättre, och att det är svalare. Personalen och butikschefen säger att det beror på att fastighetsägaren bytt en pump, och att Guldfynd inte haft någon skuld till problemen. Fastighetsägaren har en annan förklaring.
– Det som hänt är väl att sommaren tagit slut. Pumpen krånglade, men bara under ett veckoslut, och den byttes ut på måndagen. Det skedde innan anmälan från Handels kom, säger Jan Gabrielli, Valbo köpcentrum Fastighets AB.

Handels regionala skyddsombud i Gävle, Poul-Erik Jensen, har nu lagt Guldfynd-ärendet åt sidan.
– Jag köper inte fastighetsägarens argument, pumpen har nog varit trasig en längre tid. Men det bryr jag mig inte om, bara de anställda får ett bra klimat.
Med de andra butikerna som kontaktat facket avvaktar han för att se om de också upplever förbättringar.

Det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön. Men även fastighetsägaren har ett ansvar, och Arbetsmiljöverket kan förbjuda att en lokal hyrs ut om brister inte åtgärdas.

Även andra butiker i landet har haft varmt i sommar. På Dollarstore i Härnösand var det 30 grader under en inspektion av Arbetsmiljöverket, uppger Sveriges Radio. Också här hade personalen problem med trötthet och dåsighet. Arbetsmiljöverket kräver en mer acceptabel temperatur.