Sedan beskedet att fackförbundet Kommunal ska samla stora delar av sin administration till Malmö, Stockholm och Sundsvall (se länk nedan) har de anställda som riskerar jobbet fått ta del av ett omställningspaket.

Helena Magnusson som jobbat med medlemsservice på Kommunal i Dalarna är en av dem som riskerade att bli arbetslös. Efter 17 år på Kommunal valde hon erbjudandet att säga upp sig själv och få en årslön. Nu har hon börjat en tvåårig utbildning till kommunikatör/dekoratör. Intresset för inredning, färg och form får sitt utlopp.
– Jag är 40 år, kan jag göra det här, tänkte jag. Men jag har känt på slutet på Kommunal att jag skulle vilja göra något annat, ha ett mer kreativt yrke. När det här kom var det helt klart meningen att jag skulle hoppa på. Men det är jättetråkigt att skiljas från arbetskompisarna, säger Helena Magnusson.
Andra erbjudanden i omställningspaketet är att de som i dag jobbar med uppgifter som ska flyttas har företrädesrätt till de nya centren i Malmö, Stockholm och Sundsvall. De som inte flyttar med riskerar att sägas upp, men får dubbel uppsägningstid. Och de som kan gå i tjänstepension 2010 och väljer det får ett avgångsvederlag på sex månadslöner.
Hur många som kommer att sägas upp beror på hur många som tackar ja till erbjudandena, och än är svarstiden inte ute. Kommunals personalchef Elisabeth Brolin tror att uppsägningarna blir få, trots att hon räknar med att det kommer att bli runt 100 tjänster färre i den nya organisationen.
– Jag hör hur resonemangen går. Många följer med till de nya centren, slutar på egen begäran eller väljer tjänstepension. Bara de som är aktuella för pension är ett 20-tal, och jag tror att de allra flesta väljer det.
Man räknar med att uppsägningarna ska gälla från oktober.
Marie Kleifert, Handels representant i processen, sa i maj till Handelsnytt att ”det ska bli intressant att se hur arbetsgivaren hanterar personalneddragningarna, om Kommunal som fackförbund föregår med gott exempel”.
Vad tycker du så här långt?
– Det omställningspaket man kommit med till dem vars tjänster berörs tycker jag faktiskt är bra. Det finns mycket valmöjligheter i det. Sen kommer nästa steg, om man måste säga upp folk. Jag hoppas att de sköter det snyggt, och att det blir så bra som möjligt för dem som blir kvar, säger Marie Kleifert.
På omorganisationen sparar Kommunal 20 miljoner kronor årligen, främst genom att minska personalstyrkan. Pengarna ska gå till fackligt arbete för medlemmar inom privat verksamhet.

Läs tidigare artikel