Från och med i höst får alla som vill en chans att se hur tillvaron ter sig på Sveriges populäraste turistmål, när dokusåpan Ullared sänds på Kanal 5. Just nu pågår tv-inspelningar och när vi går in i varuhuset upplyser stora skyltar vid entrén oss om att teamen är i arbete. Företaget har uppvaktats av flera produktionsbolag den senaste tiden och i juni drog inspelningarna igång.
Helena Nilsson är en av dem som fått vänja sig vid att ha en stor kamera upp i ansiktet när hon arbetar.
– Jag tycker att det är roligt, spännande. Jag ska jobba som vanligt och det funkar väl när det är mycket att göra, även om man kan bli lite låst, men om det är lugnt så kan det vara svårare. Men jag försöker att svara på teamets frågor. Jag blir ganska fnittrig och lätt röd i ansiktet.
Helena Nilsson blev kontaktad av produktionsbolaget sedan någon i teamet läst hennes blogg. Den handlar inte alls om Gekås men de fick ändå ihop det med hennes koppling till varuhuset och ringde upp.
– Det var nästan ingen som anmälde sig när vi sökte deltagare, säger William Oudhuis som arbetar i ett av de tre team som följer stora delar av livet på Gekås under de fem veckor som inspelningarna pågår. Så vi fick höra med Boris (Lennerhov, vd, reds anm.) och andra om vilka som kunde passa.
Efter casting, en provfilmning, är det nu ungefär sex personer ur personalen som följs lite mer närgånget och förstås många fler som skymtar förbi.
En av huvudrollsinnehavarna är Morgan Karlsson som arbetat elva år på Gekås. Han arbetar på det stora lagret i Sönneräng, två kilometer från varuhuset. Var 20:e minut går en bil från Sönneräng till Ullared. Han arbetar med ”blåsen”, där kläder som behöver få bättre form efter att de kommit ur kartongerna passerar genom en kanal där varmluft får till fallet. Morgan Karlsson har filmteam med sig både på jobbet, när han handlar (på Gekås!) och i sitt hus, där de följde honom en morgon.
– Jag har inget att dölja så de får gärna filma mig var de vill. Jag har ju fint och prydligt hemma och sköter mitt
jobb så det är inga problem. Det är lugna fina journalister och de tycker att jag har ett fint boende.
Också Morgan Karlsson har blivit tillfrågad om sin medverkan ”de tyckte att jag var en av de bättre” och han erkänner att de kanske kommer att bli lite tomt när inspelningsteamen försvinner om några veckor.
– Det är ju roligt att de är intresserade av en och ens jobb. Från början var jag lite nervös att de kanske skulle fråga om lön och pengar och så men det har de inte gjort. De har väl frågat lite privata saker, om jag är ensam och så, men jag har svarat på alla frågor.
Hur det kommer att bli sen, när tusentals människor ser honom på tv, det har han inte funderat på. Det känns nästan lite svårt att föreställa sig att folk han inte känner skulle veta vem han är. Det får bli som det blir, säger han.
Inte heller Helena Nilsson, som arbetar mest i varubyten, eller Mia Malmberg, som arbetar på presentavdelningen har funderat särskilt mycket på hur det kommer att bli i höst, när serien har premiär.
– Men blir man bjuden på något evenemang i Stock-
holm så tänker jag gå, säger Mia Malmberg, som är en
annan av huvudrollsinnehavarna.
Hon sa först definitivt nej till att medverka i serien, det kändes för stort för henne, men Boris Lennerhov övertalade henne, han är bra på det säger hon. Så nu blir hon filmad en hel del och tycker att hon har fått en bra kontakt med teamen, som både hon och Helena Nilsson beskriver som goa killar.
Gekås har omkring 1 000 anställda, några fler än invånarna i den lilla byn Ullared där varuhuset ligger. Idag är det långt ifrån fullt, ingen kö in och korta köer ut. Trots det är det tryck i butiken och fullt på kundvagnsparkeringen utanför provrummen.
Också kunderna har inbjudits till att vara med i tv-inspelningarna. På Gekås hemsida har tv-bolaget efterfrågat tjejgänget som ska bo i Gekås egen stugby och andra intresserade.
– Det är nog en del kunder som gärna vill vara med, som kommer och handlar varje dag, säger fackklubbsordförande Else Marie Johansson glatt.
Men de som inte vill vara med, både bland kunderna och bland personalen, slipper förstås. Innan inspelningarna drog igång förvissade sig klubben om att det inte skulle bli så att någon framställs i dålig dager.
– Det var ju alla med på, i ledningen också, säger Else Marie Johansson. Sedan ska ju Boris kolla alla avsnitt så han kan ju stoppa dem om det skulle vara något. Det ligger ju i hans intresse att det blir bra.
Även om Gekås är så kallad reality-tv så händer det mer nu när inspelningsteamen är här jämfört med när de inte är det, som konserter och körsång. Korvätningstävlingar hör inte heller till vanligheterna.
– Teamet sa till mig att vi skulle ha en korvätningstävling och att Boris skulle komma till mig med en lapp om det som jag skulle läsa upp i kundradion. Sedan fick jag ju låtsas som om jag inte visste om det när de filmade. De säger att det ska vara på riktigt men ibland måste de arrangera, berättar Helena Nilsson.
På väg ut från varuhuset ser jag ett bekant ansikte. Honom känner jag igen, men från var? Då slår det mig; det är ju Kungen från Sjukhuset, en dokusåpakändis, undersköterska på Akademiska sjukhuset som filmats till tv 3:s succéserie Sjukhuset. Inte någon jag känner, inte mer än övriga tv-tittare. Och vem vet, kanske är han en av dem som i höst sitter och tittar på Gekås-Morgan, Gekås-Helena och Gekås-Mia?

Tv-serier om olika yrken, ”work place reality”, har blivit populärt de senaste åren, efter mer tävlingsinriktade serier som Robinson och väldigt utlämnande serier, som Big Brother. Några exempel på andra på jobbet-såpor är Sjukhuset, Färjan, Livräddarna (brandmän), Barnmorskorna och Charterhjältar (reseledare).