Svinis, svinet, grisfeber. Kanske lättar det upp att skoja om något som många är rädda för, den så kallade svininfluensan, eller nya influensan. Myndigheterna planerar som bäst för vaccination och svenskarna har tömt Apoteket på handsprit. På de stora matvarukedjorna är frågan mer aktuell än någonsin.
– Vi kommer att ställa ut handsprit på toaletterna i personalutrymmen. Vi har också sagt att vi rekommenderar att när man har smakprov att man inte har allt i en stor skål som många stoppar ner händerna i utan att man har plastgafflar, tandpetare eller liknande, säger Magnus Nelin, presschef på Coop.
Enligt Nelin berättar Coop löpande på intranätet om utvecklingen.
– Vad gäller vaccination så ser vi över vilka vi måste ta ansvar för. Vi rekommenderar att man ska vaccinera sig. Exakt hur det ska gå till vet ju inte myndigheterna heller riktigt ännu.
Coop förbereder också för en eventuell stor personalfrånvaro.
– På vårt lager i Bro exempelvis så arbetar de nu med att flera ska kunna ta över varandras uppgifter ifall det skulle bli stor sjukfrånvaro.
På Ica har man pratat om hur influensen skulle kunna leda till att närmare halva personalstyrkan försvinner under en peak på två veckor.
– Först och främst har ju Ica en annan affärsmodell än till exempel Coop, med enskilda handlare. För oss är det viktigt att kunna säkerställa varuflödet, att det inte blir tomt på hyllorna. Att vårt betalningssystem fungerar är också viktigt, säger Marielle Skipper, som är koncernsäkerhetschef på Ica.
– För den enskilde handlaren gäller det att se över vem som öppnar butiken, har jag kassapersonal så det räcker, vilka är de kritiska funktionerna. Det jobbar man ju alltid med men det blir extra viktigt nu. I väntan på vaccinet handlar det nu om att minska spridningen. Det är viktigt att hålla sig ren, att använda handsprit. Men behöver inte ta i hand när man hälsar, till exempel. Det har vi kommunicerat ut till butikerna.
Inom Hemköpskedjan, som är en del av Axfood, har man också valt att sätta ut handdesinfektion i alla butiker.
– Fördelen med att arbeta i livsmedelsbranschen är att vi redan har noggranna rutiner för säker och hygienisk livsmedelshantering. Det innebär att vi nu påminner extra om att influensatiden är här och höjer uppmärksamheten. Alla butiker har fått Smittskyddsinstitutets instruktion om att tvätta händerna ofta och noga, nysa i armvecket, och att stanna hemma om du är sjuk. Instruktionen sitter uppe i alla butiker, säger Kristin Andersson, informationschef på Hemköp.
Ingen av kedjorna uppger att de gör något särskilt för att undvika smitta från eller mellan kunder.