I våras gick Clas Ohlson ut med att man ville minska lagerpersonalen i Insjön med 45 personer. I slutändan blev det så att 18 personer nappade på pensionserbjudanden, åtta placerades om inom företaget och tio ur personalen sades upp. De sistnämnda skulle ha arbetat sin sista dag den sista augusti, men deras uppsägningstid har nu förlängts till den sista januari nästa år.
Åtta av de tio uppsagda arbetar kvar på sina ursprungliga arbetsplatser. En har fått ett långvikariat på IT-avdelningen och en hade sedan tidigare bestämt sig för att studera. Dessutom har alltså 50 visstidsanställda tagits in som ska arbeta minst september månad ut. I morgon får de veta om de får fortsätta längre.

Det lokala facket har ingenting att invända mot att de extraanställda får jobba på lagret . Stefan Viknersson, ordförande för Handels klubben på Clas Ohlsons centrallager, konstaterar att det ekonomiska läget blivit bättre och att försäljningen ökat jämfört med vad företaget förutspådde i början på året.
– Att det behövs folk är alltid bra. Men vi förutsätter att företaget inte hade dragit igång det hela med uppsägningar och personalminskningar om man vetat att det skulle vända, säger han.
Rolf Andersson, chef för distributionscentralen vid Clas Ohlson i Insjön, säger att den nya tekniken som håller på att införas på lagret med automatiserad varuplockning fungerar bra.
– Men det har tagit längre tid än beräknat att fylla upp miniloadanläggningen på distributionscentralen med varor. De måste flyttas om för att komma in i det nya systemet. Och parallellt med det har ju försäljningen gått väldigt bra under ett antal månader, säger Rolf Andersson, chef för distributionscentralen vid Clas Ohlson i Insjön.

Försäljning ökade från första maj till sista juli med 16 procent jämfört med samma period förra året och uppgick till 1 288 miljoner kronor. Samtidigt är fler än normalt långtidsfrånvarande på lagret, enligt Rolf Andersson.
– En del är långtidssjuka och en del är igång och studerar. Sedan etablerar vi en hel del nya butiker och bygger om gamla till det nya konceptet. Då går det åt personal till de så kallade projektgrupperna och den måste vi också kompensera för, säger Rolf Andersson, som poängterar att företaget alltid brukar ta in visstidsanställda vid toppar.