Kamerorna i butiker blir fler och fler. När Media Markt öppnade sin butik i Kalmar sattes över 50 kameror upp. Också i den nyöppnade butiken i Gävle har man satt upp en stor mängd kameror. Företaget vill spela in vad som sker i hela butiken. Men justitiekanslern, JK, anser att det räcker med inspelat material från kassaområdet och entréerna. Med övriga kameror räcker det att övervaka, menar JK.

JK anser att kundernas rätt till sin integritet går före behovet av övervakning. Media Markt hävdar att de på grund av butikens stora yta och dyra varor måste ha inspelande kameror och att butiken är en särskilt brottsutsatt plats. Media Markt hävdar också att övervakningen inte är så kränkande eftersom endast en liten grupp inom företaget kommer att kunna se filmerna. JK kräver att företaget ska uttömma andra lösningar för en säkrare butik.

Ida Sjögren arbetar i butiken i Kalmar. Hon tycker att kamerorna behövs för att ta fast tjuvar.
– Jag tror att de flesta tycker att det är ganska positivt med kamerorna. Nu kan ju våra väktare se snattare och följa kunden utan att de ser. Då kan vi koncentrera oss på att sälja. Det hade varit bra att ha dem på film också, så man kan gå tillbaka och se när de tar bort larm. Vi hittar ju tomma askar.
Att vara övervakad hela dagen är okej så länge det inte missbrukas, tycker Lina Sjögren.
– Det är inte obehagligt att de kan titta på oss, vi jobbar ju på som vi ska. Hade jag fått kommentarer om hur jag skötte mitt jobb efter att någon chef sett mig med kamerorna hade jag stört mig, men det har aldrig hänt.
Redan innan butiken i Kalmar var färdigbyggd sa Handels genom ombudsman Patrik Enstedt ja till de många kamerorna.
– Allt har gått rätt till och vi ser egentligen inget problem med kamerorna, det sitter inga uppe i personalutrymmena. Ett tag användes kamerorna vid kassorna fel och en del kassörskor kände sig övervakade men det är åtgärdat nu, säger han.

Länsstyrelser och länsrätter runt om landet har olika uppfattning om kameror för inspelning ska tillåtas. Ibland säger de nej, ibland ja, som exempelvis i Kalmar. Sedan sommaren 2008 har JK därför regelmässigt överklagat beslut från länsstyrelserna där tillstånd getts för att spara filmerna tagna på butiksgolvet. Flera av dessa gäller Media Markt.
– Vi vill ha en tydlig praxis, de är därför vi överklagar, säger juristen Gun Löfgren Cederberg på JK.

Även på Gekås i Ullared pågår diskussioner om kameror. Facklubben har skrivit till länsstyrelsen efter att ledningen satt upp fler kameror än vad man kommit överens om. Vid diskarna för reklamation, kundtjänst och vid klockdisken har företaget satt kameror som gör att en del känner sig övervakade. Länsstyrelsen har ännu inte uttalat sig.