– Medlemmarna röstade enhälligt ja till det nya förslaget, säger Martin Ångman, klubbordförande på lagret.
I juni i år sa Coop ensidigt upp det tidigare ackordsavtalet, ett avtal som var mycket förmånligt för de anställda på lagret. I stället presenterades ett förslag som innebar en genomsnittlig lönesänkning med 22 kronor i timmen, eller cirka 3 800 kronor i månaden. Efter att facket sagt nej till detta kom ledningen med ett nytt förslag med marginella förbättringar som också röstades ner. Men strax innan det uppsagda avtalet löpte ut beslöt Coop att låta de gamla ackorden gälla tills ett nytt avtal tecknats.
– Förslaget vi fick nu var klart bättre än de vi röstade ner tidigare. Det här innebär en justering av ackordet som man egentligen borde göra varje år, säger Martin Ångman. Det blir lite lägre lön med nya avtalet, det hade vi sagt att det kommer att bli. Men nu handlar de om en liten justering på några hundralappar för vissa anställda. Inte tusentals kronor i månaden.

Parallellt med förhandlingarna om ackordet pågår en omstrukturering av Coops samtliga lager. I Bro vill företaget att lägga ut hanteringen av vissa varor på andra företag, så kallad outsorcing. Dessutom ska flera av lagren säga upp stora delar av sin personal. Till viss del kan det ha påverkat medlemmarnas beslut att tacka ja till ledningens nya avtal, tror Martin Ångman.
– Det är klart att det påverkar en förhandling när hotet om outsorcing ligger över oss.

Sune Montonen, Coops platschef på lagret i Bro, vill inte kommentera hur ledningen ser på nya avtalet, som alltså innebär nästan lika höga ackord som avtalet de sa upp i våras. Han hänvisar till Coops presschef Magnus Nelin.
– Vi har inte skrivit på avtalet än. Innan vi har gjort det kan jag inte kommentera det, säger Magnus Nelin.

Läs även tidigare artiklar