– Jag ser på hela deras ansiktsuttryck att de blivit starkare, utbrister butikschefen Mikael Andersson på Willys Ortviken i Sundsvall.
Fem kvinnor som jobbar i kassan är med i projektet Öppna vägar för att må bättre efter år av slitsamt arbete vid kassabandet. Organisationen som leder arbetet är RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa.
– Det är bara tjejer i kassan som blivit sjukskrivna. Det handlar om att stärka kvinnor, säger Cecilia Nyberg.
Hon, Carina Weckenberg och Fatima Bobic är de tre kvinnor som jobbar när Handelsnytt är på besök i butiken. En sliten lokal, en gammal bilhall, lite utslängd på en bakgård. Deras röda butiksskjortor lyser upp. De jobbar i kassan oftast hela arbetsdagen, i dag blir det under hela tio timmarspasset för Carina Weckenberg.
– Men det är lite lugnare i dag, kanske för att älgjakten börjat, gissar hon.
Hon knådar nacken och axlarna med händerna under tiden som hon berättar om när hon senast var sjukskriven, en månad i våras.
– Ryggen. Ischias.
Cecilia Nyberg har skonats från sjukskrivningar, men förklarar att hon genom projektet fått större förståelse för vad som skapar ohälsa och hur man förhindrar det. Fatima Bobic var sjukskriven en månad tidigare i år.
– Jag är på jobbet både känslomässigt och fysiskt. När jag inte mår bra, när jag känner stress, sprider det sig till axlarna, skuldrorna, ryggen, bröstkorgen. Jag tycker att jag förändrats jättemycket i och med projektet, jag mår mycket bättre.

Inom Öppna vägars ramar ingår en webbutbildning och att deltagarna träffas på arbetstid med RSMH. De diskuterar bekräftelse, att man ska lära sig att se vilken kompetens man faktiskt har, och gör stressövningar. Nu ska personalen också börja rotera mellan kassa och golv. Inte som i dag, att de på golvet bara jobbar i kassan vid rastavbyten eller om någon är sjuk, och att kassapersonalen bara hinner ut på golvet om det inte är kö.
– Jag tycker bäst om att jobba i kassan, att träffa folk, prata med stamkunder. Jag fick en kassaapparat redan som nioåring, skrattar Carina Weckenberg när hon satt sig i personalrummet för att pusta ut över en mikrad låda korv och potatis.
– Men vi behöver rotera.
Alla på golvet ska kunna kassan. Alla i kassan ska ut på golvet.
– För hälsans skull vill jag verkligen göra det, säger Fatima Bobic trots att också hon brinner för kassaarbetet.

De andra i butiken vet inte mycket mer än att ”tjejerna i kassan” är med i något projekt. Men de kommer att märka av rotationen. Nicklas Svensson som står och packar upp kaffe i en av gångarna tycker att det är bara bra.
– Inga problem. Man kan ju förstå om de i kassan vill upp och sträcka på sig.
Före våren 2010 lovar butikschefen att rotation står på schemat.
– Det gamla sättet att jobba måste förändras: kassa, fikarast, kassa, lunch, kassa, gå hem. Jag vill höja statusen på dem i kassan, få dem att förstå att de är en del i något större, att det betyder väldigt mycket det de gör. Men det är så många dinosaurier här, att förändra är jättejobbigt, säger chefen Mikael Andersson.
Som en van handlare tog han över butiken för två år sedan. Då hade han drivit andra butiker i 20 år.
– Här finns en problematik jag inte varit med om. Där jag varit innan har kassaarbetare jobbat ett-två år, sen har de gått vidare. Här har man jobbat kvar. Klart att det blir problem och förslitningar. Det är långtidssjukskrivningarna som varit mest besvärliga. De är en kvinnofälla.

Andra idéer som diskuterats bland kvinnorna på Willys Ortviken är att börja med arbetsmiljöronder om stress, inte bara om att sitta rätt i kassan eller att lyfta så att ryggen skonas. Och de har pratat om sådant som att ringa den som är sjukskriven och fråga hur den mår.
– Och hälsa på varandra på jobbet, le, säg hej hur mår du? Jag kan inte beskriva glädjen jag kände när jag kom tillbaka från semestern och kollegor frågade, hur har du haft det, välkommen tillbaka. Skulle jag komma tillbaka och ingen skulle märka det , säger Fatima Bobic utan att avsluta meningen, tar ett nytt andetag.
– När man får bra stämning bland personalen löser sig andra problem mycket lättare.

Resultatet hittills? Inte en sjukskrivning i kassan under sommaren, berättar kvinnorna med stolt uppsyn.
– Jag har aldrig fått sitta så här och prata om problem med ryggvärk, belastningsskador och stress. Man blir sedd, får förståelse och vi blir mer uppmärksamma på varandra. Nog kommer det bli så att vi känner oss starkare. Jag tycker redan att jag vågar säga till mer, säger Carina Weckenberg.