15 oktober till 15 november håller tävlingen på, att få så många som möjligt att anta utmaningen att leva kontantfritt. Den som fått flest att försöka vinner. Men de som lyckas leva kontantfritt får däremot stå utan pris.
– Vi har inga möjligheter att kontrollera att folk lever kontantfritt, den kollen har tack och lov inte vi. Meningen är att man har tänkt till lite om man antar utmaningen, säger Sofia Stenfeldt, ansvarig för tävlingen på Finansförbundet.

Tävlingen arrangeras av kampanjen Kontantfritt.nu som drivs av Finansförbundet, fackförbundet för anställda inom bank och finans. Kampanjen stöds av bland andra Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel. Butiksrån är ett stort problem för detaljhandeln. Minskar mängden kontanter, minskar rånrisken, resonerar man.

Tävlingen är öppen för alla som själva antagit utmaningen, anmälan görs på hemsidan www.kontantfritt.nu. Man hoppas på ett bredare deltagande än en liknande tävling som ordnades i juni.
– Än så länge har det varit mycket bankfolk som varit med. Men nu har vi fyra andra fackförbund som stödjer kampanjen. Vi hoppas att det blir fler handelsanställda, men målgruppen är hela allmänheten, säger Sofia Stenfeldt.

Vinnaren får 6 000 kronor, tvåan 4 000 kronor och tredjepris är 2 500 kronor.