Ica vill nu ge personer med funktionsnedsättning en chans att komma ut i arbetslivet. Det närmsta året ska flera hundra få prova på att jobba i butik.
Jill Sörensen är fackklubbordförande på Ica Maxi i Partille. I hennes butik arbetar ett antal personer med Downs syndrom. De kommer olika dagar, alltid flera på en gång, och har en handledare med sig. De plockar varor, städar och frontar.
– Ofta är det sådant vi inte hinner med, man tänker att där skulle jag behöva städa upp men så är det något annat man måste göra. Vi har tyckt att det är positivt att de kommer ut i arbetslivet, det är inte alls så att de tar våra jobb. De gör ju saker som behövs men i sitt eget tempo. Jag tycker att de kan lyfta stämningen lite för det är väldigt glada människor. De har varit här någon månad och jag tror att de ska fortsätta.
Icas ambition är att under tre år rekrytera 500 till 1000 personer till butikerna.
– Ofta är det personer med en utvecklingsstörning eller Downs syndrom men det kan också vara fysiska handikapp, säger Anders Hallgren, förbundssekreterare på Icahandlarnas Förbund.Varken han, eller Handels ombudsman Thomas Holm, ser en risk med att vanliga jobb försvinner på grund av satsningen.
– Då är det värre med en del praktikanter från arbetsförmedlingen. Samhallanställda tas ju in för att göra arbetsuppgifter som ligger utöver de vanliga. Det kan ju vara enklare arbetsuppgifter, till exempel att ha hand om returer. Samhall jobbar ju aktivt med att få ut människor i arbete . Om någon klarar ett vanligt jobb ska de ju ha en vanlig anställning, säger Thomas Holm.
Satsningen ”Vi kan mer” har hämtat inspiration från Glada Hudik-teatern där många av skådespelarna är utvecklingsstörda. Icas reklamserie om Stig och hans anställda tar också upp temat i dagarna, när en ny medarbetare visar sig ha Downs syndrom. Episoden har fått en hel del uppmärksamhet i media.