Hallå där Törje Törjeson, skyddsombud på Selecta i Stockholm, och nominerad till Stora skyddsombudspriset 2009!

Vad jobbar du med?
– Med godis- och drickamaskinerna på tunnelbane- och pendeltågsstationerna. Jag fyller på, ser till att de fungerar, snyggar till dem. Och så är jag skyddsombud för elva personer.

”Om alla Sveriges arbetsplatser hade ett skyddsombud som honom skulle Sverige vara ett bättre land att leva i” står det i motiveringen. Vilka tre åtgärder är du mest nöjd med?
– Äntligen får vi hit en ergonom som ska titta på arbetsmiljön för killarna. Titta på vikter, har de riktiga skor och andra hjälpmedel? Vi har också byggt om våra bilar. Tidigare fick vi ligga och krypa för att få ut drickaflak långt in i bilen, vi höll på att bryta ryggarna av oss. Nu har vi allt i hyllor.
– Det tredje är att man kör mindre last på pirrorna, vi har satt en maxvikt på 140 kilo. Vi började få killar som fick ont i ryggen, och var på väg att få belastningsskador.

Hur är det att vara skyddsombud på Selecta?
– Jag har varit det i ett år och i början var det ett jäkla tjat, men nu snurrar det på riktigt ordentligt. Jag börjar få ökat stöd från cheferna.
– Något som försvårar är att jag inte träffar killarna jag jobbar med så mycket eftersom vi är ute och åker. Vi ses när vi börjar på morgonen, till lunch, och när vi slutar. Telefonen är i stort sett mitt verktyg.

Dina tips till andra skyddsombud?
– Ha det du vill driva igenom väl underbyggt, jag försöker ha med en lösning när jag kommer med ett problem. Bygg upp ett bra och förtroget samarbete med chefen och kollegorna, informera killarna om vad som är på gång så att de ser att det händer saker. Och ha tålamod.

Du är ute och åker hör jag, vad fyller du på mest i maskinerna?
– Det är säsongsbetonat. I somras var det väldig rusch på drickan. Nu går det över mer på choklad. Stycksaker är lättare grejer, så det är bra.

Fotnot: Skyddsombudstävlingen ordnas av tidningen Du&jobbet.