– Men det kan finnas behov av att göra undantag för små butiker, som den lilla butiken i Årjäng. Vi behöver inte vara så förbannat fyrkantiga, sa Lars-Anders Häggström, Handels ordförande.
Facket tycker att det behövs en lag eftersom rånen ökar trots det förebyggande arbete handeln redan genomfört. Butiksrån är det största arbetsmiljöproblemet för butikspersonal, och färre kontanter i omlopp är lösningen, menar man.

Arbetsgivarsidan tyckte inte om förslaget.
– Det är som att sätta plåster på cancer. Har vi slutna kontantsystem flyttar rånen, sa Thomas Biverstedt, ordförande i Livsmedelshandlareförbundet SSLF och handlare i tre Matdax-butiker i Stockholm.
Tillsammans med arbetsgivarorganisationen Svensk Handel sa han att gränsen för vad handeln kan göra för att förebygga rån snart är nådd. Rån är ett samhällsproblem och politiker och polisen måste nu gripa in.

Under dagen överlämnades nära 80 000 underskrifter från uppropet mot butiksrån ”Nu får det vara nog” till riksdagsledamoten Johan Pehrson (FP) som representerade regeringen. Med luntan följde tre krav, som bland andra facket står bakom: Alla väpnade rån ska klassas som grova. Enklare regler för användning av övervakningskameror i butik. Och nationell samordning inom polisen.

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 795 butiksrån från januari till september i år. Det är 134 fler än samma period förra året. 329 av årets rån begicks med skjutvapen.

Temadagen Dagen D arrangerades av tidningen Icanyheter.