Enligt Handels är det två viktiga principer som ska gälla. För att få sälja varor med åldersgräns ska man ha fyllt 18 år själv, och hela straffansvaret bör ligga på arbetsgivaren, inte på dem i kassan.
– Till exempel var det en ung tjej som satt i kassan på en butik helt ensam på kvällen. När det kom in ett gäng unga killar vågade hon helt enkelt inte neka dem att köpa. Hon blev åtalad och fälld. Om man inte följer de instruktioner man får på arbetet riskerar man att bli av med jobbet och så ska det vara. Men det är orimligt att man också har det civilrättsliga ansvaret, säger Lars-Anders Häggström, ordförande i Handels.

Anställda på Ica, Coop, Willys och Hemköp informeras om reglerna för att få sälja alkohol, tobak, spel och nikotinläkemedel. Butikerna har också kassasystem där de anställda måste garantera att personen som köper är över 18 år. Hemköp, Willys och Ica genomför också egna provköp i butikerna, och de menar att få av deras butiker i dag säljer till någon under 18 år.

Men trots det lyckas fortfarande många unga köpa varor med 18-årsgräns. I somras genomförde Länsstyrelsen i Skåne län en serie provköp av snus och cigaretter.
Av 180 försäljningsställen var det 85 som sålde tobak utan att be om leg. Av dessa var 17 jourbutiker och 14 stormarknader, vilket visar att köpen går igenom trots utbildningar, provköp och kassasystem.

Vidar Aronsson, ordförande på Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, menar dessutom att de stora kedjorna inte alls är bättre än kiosker och jourbutiker på att be unga om legitimation. UNF:s egna provköp visar att mellan 50 och 70 procent av ungdomarna får handla utan att behöva bevisa sin ålder.
– Vi gör mer verklighetsliknande försök än vad butikerna gör. Provköparna är alltid under 18 år och de hittar på olika tricks för att lyckas, precis så som ungdomar gör på riktigt. Vår bild är faktiskt att det är lättare att köpa från de stora matbutiker som Coop och Ica än i kiosker, säger han.