Det är lunchrast för Daniel Jonsson, Stefan Puskala och Patrik Söderroos, från bemanningsföretaget Manpower. De arbetar alla som inhyrda på lagrets varumottagning. Stefan Puskala började på Menigos centrallager i Strängnäs redan för tio månader sedan. Först fick han sex månaders provanställning hos bemanningsföretaget. Sedan fick han kontraktet förlängt ytterligare sex månader. I december går hans kontrakt ut.
– Sedan vet inte jag något mer, säger han.
– Då får du fast jobb på Menigo, säger kollegorna runt bordet.
De övriga två har bara jobbat drygt ett halvår. De hoppas också på att få fast jobb.
– Den tryggheten vill man alltid ha, säger Daniel Jonsson.
Alla tre upplever att det hittills har funkat bra att jobba som inhyrd på lagret.
– Men visst har jag snaran lite stramare runt halsen som inhyrd. Man har ju egentligen bara jobb från en dag till en annan, säger Daniel Jonsson.
Totalt arbetar 140 personer på Menigo i Strängnäs. 80 är inhyrda och 60 är anställda, inklusive tjänstemännen. Menigos ledning har som målsättning att 80 procent av personalen på lagret ska bli fast anställd.
– På varumottaningen är vi nu tolv inhyrda. Bara två är fast anställda, säger Daniel Jonsson.
Som inhyrd kan det vara svårt att planera saker, som föräldraledigheter.
–Det går ju inte att säga ”att nu ska jag umgås med mina barn i tre månader”. Då riskerar man ju att bli bortglömd, säger Patrik Söderroos.

Under hösten ska ett första 30-tal av de inhyrda få erbjudanden om tillsvidareanställningar. Vilka det blir har det redan spekulerats en del om på lagergolvet. Från företagets sida börjar man känna sig säker på vilka personer man vill fastanställa.
–Vissa passar och vissa passar inte. För oss är det otroligt viktigt att man som anställd plockar snabbt, men också rätt. Vi vill hitta dem som har en fallenhet för det här jobbet, säger Fredrik Gren, vd för Menigo.
Personalomsättningen var stor på lagret under de första månaderna.
– I våras var vi tvungna att prioritera att få ut varorna till kunderna framför att träna upp människor som vi egentligen inte trodde kunde klara det här. Vi kommer säkert att fortsätta göra felrekryteringar, men det blir så oändligt mycket färre framöver, säger Fredrik Gren.
Men Daniel Jonsson, Stefan Puskala och Patrik Söderroos tror att företaget måste skynda sig att erbjuda fasta tjänster till de inhyrda. Många av de inhyrda har tidigare varit anställda hos underleverantörer till Volvo.
– Och Volvo börjar det ju gå bra för igen nu, säger Stefan Puskala.
– Det vore dumdristigt att göra sig av med dem som är här nu. De borde verkligen anställas, säger lagerarbetaren Jonathan Forsgren, som tidigare arbetade på Menigo i Karlstad.
Han har pendlat mellan familjen i Karlstad och Strängnäs sedan det nya lagret öppnade i februari år.
Nu väntar han på att företaget ska införa ett nytt ackordsystem på lagret i stället för det tillfälliga system som nu används. Facket och företaget var överens om en övergångslösning där de anställda skulle arbeta med en fastställd lön som tillsammans med en premie på upp till 10 kronor per timme ligger en bit över avtalets minimilön. Men ett vanligt ackordsystem ska införas så snart som möjligt. Problemet med övergångslösningen har varit att eftersom lagerverksamheten inte funkat fullt ut har de flesta inte fått ut något på bonusen.
– Jag gick ner i lön flera tusen kronor när jag började här, säger Jonathan Forsgren.
I övrigt upplever han att stämningen blivit bättre på lagret nu, jämfört med hur det var i början. Då var det rörigare och en stor omsättning på personal.
Ytterligare sju-åtta personer från det nedlagda lagret i Karlstad valde att flytta med till lagret i Strängnäs. Nu är det bara Jonathan Forsgren kvar från Karlstad.
– De andra har fått andra jobb nu, säger han.
Själv har han planerat att fortsätta pendla ett tag till. Åtminstone tills det släpper på arbetsmarknaden och verksamheten känns stabil på lagret i Strängnäs.