Det senaste året har varit tufft för kollektivanslutna medlemmar på Ikeas distributionsverksamheter på Torsvik utanför Jönköping och i Älmhult. I Älmhult har personalen minskat med 60 personer. Det första varslet kom där redan i oktober förra året. Anledningen till den bantade personalstyrkan är att delar av lagerverksamheten har skickats till ett större lager i tyska Dortmund. Fler leveranser går också direkt till varuhusen, utan att först passera distributionscentralerna.
– Enligt prognoserna är det en övertalighet hos oss i Älmhult efter jul, säger Ann Johansson.
Hon upplever att kontakterna med företagsledningen fungerar bra och att det hittills inte kommit några tecken på att ytterligare varsel skulle vara på gång.
–Inte än så länge i alla fall. Men vd:n kan ju inte lova någonting för vad som händer framåt, säger Ann Johansson.
Patrik Elofsson, vd på Ikea Svenska AB, konstaterar att det under de sista tolv månaderna varit tunga varsel på kollektivsidan.
– Därför vill vi inte göra något där just nu, utan vi försöker jobba med den personal vi har i stället.
Företaget planerar att använda sig av alternativa vägar för att lösa övertaligheten.
– Vi ska titta på hur vi använder våra verksamheter i Älmhult och Jönköping. Vi kan både styra och planera flödet annorlunda och ha en ökad eller minskad beläggning på den ena eller den andra anläggningen, säger Patrik Elofsson.