I Kramfors sitter de allra flesta av Folksams 150 telemarketingsäljare. Sex timmar om dagen ringer de kunder och säljer försäkringar. Kunderna rings upp automatiskt, via en dator. Lönen bygger helt på provision, efter en inledande halvår med garantilön medan man lär sig jobbet.
Lönen består av tre delar och både hur mycket man säljer och kvaliteten på arbetet avspeglar sig i lönen. Om fler av kunderna står vid sitt ord och betalar in får säljaren mer betalt. Merförsäljning till existerande kunder ger också mer.
Till nyår går deras kollektivavtal ut och Mikael Carlsson och Fredrik Holmlund sitter därför ihop med några kollegor och filar på gruppens avtalskrav.
– Vi har haft många olika avtal men det här senaste är ganska bra. Det passar vårt sätt att jobba. Nu har vi en större trygghet och den vill vi behålla, säger Fredrik Holmlund.
Tryggheten består i att de skarpa gränserna mellan olika provisionsersättningar gjorts om så att en enstaka dålig dag inte ska ge effekt i lönekuvertet i flera månader.
– Sedan vill man ju alltid ha högre ersättningar och arbetsgivaren har en annan syn på det.
Att få in en grundlön i avtalet är inget mål.
– Någonstans ifrån måste de pengarna tas och då blir det ju lägre provision. Då kanske inte de som säljer bäst stannar och då blir det mindre pengar in att fördela. Så de är bra att man kan tjäna mycket om man är duktig, säger Fredrik Holmlund.
Säljarna arbetar mellan klockan 9 och 15 eller 15 till 21. Sedan några veckor arbetar de också varannan söndag. En annan aktuell fråga inför de kommande förhandlingarna är den om ersättningen för arbetet på söndagar.
– Vi har inte förhandlat det och vi har ju inget ob men någon ersättning vill vi ha. Inte nödvändigtvis som ersättning just för söndagen men att en summa tillförs i förhandlingarna.
Ett annat önskemål är att inga nya produkter tas in utan att förhandlas.
– Nya försäkringar kan ju innebära mer förtjänst men de kan också betyda att man måste lägga tid på något som vi inte får provision på.
Jobbet som telefonförsäljare kan ge mycket hög lön men variationen är stor. Genomsnittslönen ligger på23000 per månad. För den enskilde brukar det inte skilja så mycket från månad till månad, om man arbetar lika mycket.
– Om man är extra ledig till exempel runt jul så får man ju mindre i lön, säger Mikael Carlsson. För då har man ju färre arbetade timmar.
– Men det är ett jättebra jobb när man som jag har ett litet barn. Man jobbar korta dagar och har en bra lön, säger Fredrik Holmlund.
Förhandlingsdagar är inte satta ännu.