– Jag är för ung för att bli pensionär, men för gammal för att få jobb. Det lär ju inte bli mig det tar med sig om de får möjlighet att handplocka personal, säger Inga-Gull Arnqvist som jobbar på Coops fryslager i Johanneshov i Stockholm.

Inga-Gull Arnqvist är 58 år och har arbetat inom Konsumentföreningen, KF, sedan 1970. I den 26-gradiga kylan i Johanneshov jobbar hon och 35 andra kollektivanställda. Här hanteras över hälften av Coops frysvaror. Övriga frysar finns i Växjö och Umeå.

Men som ett sista led i Coops förändringar på logistiksidan, där lagren ska bli färre och befintliga terminaler görs om till omlastningscentraler, ska allt djupfryst livsmedel samlas på ett ställe i början av 2011. Lokalerna i Johanneshov är otillräckliga och tillåter inte hanteringen att öka så mycket som det krävs, och det är oklart var det nya lagret ska placeras.

Däremot är det klart att Coop vill att ett annat företag tar över driften för fryslagren och den så kallat nonfood-terminalen i Bro, som hanterar allt som inte är livsmedel. Men vad Handelsnytt erfar kommer inte personalen som jobbar i Coops fryslager att ha rätt att behålla jobben när det nya företaget tar över.
– Från vår synvinkel vore det smakfullt om företaget åtminstone såg till att etablera fryslagret på någon av de orter som nu ska läggas ner, som Malmö, Umeå eller Växjö. Vi hävdar också att personalen som önskar följa med ska erbjudas att göra det och få flyttbidrag, säger Thomas Holm, central ombudsman på Handels, inför förhandlingarna.

Facket hade igår ännu inte fått ta del av några offerter från företag som vill ta över frys- och nonfood-lagren, vilket gör att de själva inte har haft möjlighet att presentera alternativa förslag. Men oron är stor bland de anställda och på de lokala fackklubbarna, som tycker att kompromissviljan varit usel från företagets sida. Planerna på att lägga ut verksamheten och öka andelen som kommer in via bemanningsföretag anses av många som ett stort svek av ett medlemsägt företag som har sina rötter i folkrörelsen.

– Vi har inte fått chansen att presentera några alternativ. Det känns som om de bara snabbt vill plöja igenom förhandlingarna för att kunna komma igång och säga upp folk. Men det vore väl en mycket mer effektiv lösning att bygga ett nytt fryslager ute i Bro och ta med vår personal dit, som redan kan det här jobbet, säger Jyrki Koivisto, klubbordförande på lagret i Johanneshov.

Fredrik Persson, vd för Coop logistik AB, Clab, vill inte prata med Handelsnytt innan förhandlingarna är avslutade.
Bakgrund:
I slutet av augusti gick Kooperativa Förbundet (KF) ut med att de ska göra om hela sin lagerstruktur. Alla varor ska koncentreras till lagren i Västerås, Bro utanför Stockholm, samt en ny avdelning för frysvaror, vars placeringsort ännu inte är bestämd. Hanteringen av frysvaror och så kallad non-food (varor som inte är livsmedel) vill Coop lägga ut på andra företag.
Totalt beräknas 500 lagerarbetare och chaufförer tvingas sluta fram till 2011. Ett par hundra kan byta arbetsgivare när andra företag tar över.
Meningen är att omorganisationen och nedskärningarna ska påbörjas första kvartalet nästa år.