– Nu är det upp till oss i Bro att visa att vi kan sköta ruljansen, säger Christopher Björklund som jobbar på torr- och specialvaruavdelningen på lagret.

Avdelningen han jobbar på, som hanterar torrvaror, kryddor och liknande produkter, har inte varit direkt berörd av planerna på att läggas ut på entreprenad. Men oron och misstänksamheten har varit stor hos de anställda på hela lagret.
– Vi har utgått från att de skulle lägga ut våra jobb också så småningom. Vi var många som drog en lättad suck när vi fick veta att all verksamhet stannar i företaget.

Enligt Coops förslag skulle hanteringen av så kallad non-food, mat som inte är livsmedel, läggas ut på entreprenad. Den ökade arbetsbördan när andra lager lägger ner skulle lösas med ökad användning av företagets bemanningspool. Men efter att förhandlingarna strandat lokalt fick facket en helg på sig att presentera ett eget förslag. Facket föreslog en lösning där allt sköts i Coops regi och med en begränsning av hur många som får komma in via bemanningspoolen.
– Det som känns bäst just nu är att företaget börjat tro på oss igen. De har lagt ner tusentals timmar på konsultförslag och vi får en helg på oss. Men de godtog vad vi hade att komma med, säger Martin Ångman, klubbordförande på lagret i Bro.

Ett par dagar innan de centrala förhandlingarna inleddes sa klubben upp tre lokala avtal i Bro. Till viss del handlade det om att visa handlingskraft inför de frustrerade medlemmarna på arbetsplatsen, men ackorden och arbetstidsavtalet som antogs i höstas har också medfört skillnader mellan skiften som inte ansetts rättvisa. Nu väntar nya förhandlingar om ackorden i Bro.
– Jag tror inte att vi måste pilla i lönesystemet och hålla nere lönerna. Däremot kommer vi att behöva spara och ska se över bemanningen, men i Bro ska det som jag ser det inte att bli någon övertalighet.

I de centrala förhandlingarna gick facket företaget tillmötes om att lagren ska koncentreras till tre orter. Det innebär att lagren i Växjö, Malmö, Umeå och Luleå kommer att läggas ner och i stället bli omlastningscentraler med ett tiotal anställda. Det innebär stora uppsägningar.
– Det är en dubbel känsla idag. Jag är jätteglad att vi lyckats fixa det här i Bro. Samtidigt är de 500 arbetskamrater som förlorar jobben. Det är inte kul, säger Martin Ångman