Ska minderåriga få jobba i utgångskassa?

Kerstin Rosell, Coop Forum, Falkenberg:
– Nej, man ska ha samma åldersgräns för att få sälja som för att få köpa varor som öl och cigaretter, det kan vara tufft att neka jämnåriga kompisar. Sen handlar det om rånrisken. Ju yngre man är desto värre är det att bli utsatt.
– Inom kooperationen är det väldigt vanligt att man är yngre än 18 år i kassan, på min arbetsplats också även fast jag stångas. Men vi försöker att ha mer än en kassa öppen då.


Emma Brömster, Ica Maxi, Umeå:

– Nej, de har inte tillräcklig kunskap om hur man hanterar olika situationer, det har med åldern att göra. Det räcker att det kommer en kund som är på dåligt humör och slänger ur sig fula ord. Sen har vi hotbilden, det behöver inte handla om rån utan om fulla personer som är allmänt dryga.
– Butikschefen här har samma åsikt, inga under 18 år sätter sin fot i kassan. Det kan hända att de jobbar på golvet.


Ulla Martinsson, Hemköp Sävedalen, Partille:

– Jag kan tycka att det är ganska ok om man har två kassor öppna så att någon vuxen finns nära, och om man inte sitter sent på kvällarna. Så har vi gjort hos oss.
– Nu har vi ingen under 18 år, och helst skulle jag vilja att det var så. Att sälja varor man inte får använda själv, på något sätt stämmer det inte. Det är som om man skulle ha 16-åringar på Systembolaget.


Per Lilja, K-rauta, Örebro:
– Nej, helst inte. Vi har försäljning av snus som det krävs att du ska vara 18 år för att få köpa. Jämnåriga kamrater kan komma in och man kan bli pressad av grupptrycket, det är ytterligare ett arbetsmiljöproblem. Och rånrisken. Jag säger inte att det blir bättre för att man är äldre, men som vuxen är det kanske lättare att handskas med att bli utsatt.
– Vi har haft minderåriga här, men inte i kassan. Man ser helst inte att de befattar sig med pengar.