Under våren har Ica gjort en förstudie om sin framtida lagerstruktur. Besked om vilka lager som behålls skulle lagts fram under hösten men har skjutits upp. Men nu kommer alltså beskedet, i form av ett inriktningsbeslut. Lagren i Årsta och i Umeå, med sammanlagt 240 lageranställda, läggs ner. Avvecklingen beräknas ta mellan 12 och 18 månader från det att definitivt beslut fattas. I Umeå är stämningen tryckt.
– Det är mycket prat nu, när jag tittar ut här på lagergolvet nu ser jag att folk står och snackar med varandra, säger Magnus Lindblom, som är aktiv i fackklubben i Umeå.
För honom, och de andra lagerarbetarna, kom beskedet oväntat.
– Ofta brukar ju något läcka ut, men nu har det varit helt tyst. Vi fick precis veta det. Jag måste säga att det är dålig tajming, man har ju trott att säger de något så här innan jul så kommer det att vara något positivt. Men nu har vi i alla fall ett besked.
I Årsta är frågorna bland de anställda många.
– De förstår inte hur man ska få ihop det med miljön. Det blir långa transporter. Vi har vår största försäljning här i Stockholm. Och det är långt mellan Borlänge, som blir det nordligaste lagret, och Haparanda, säger Per Jansson som är vice klubbordförande i Årsta.
Att han också kommer förlora sitt jobb kommer i andra hand idag.
– Jag har 160 personer att ta hand om nu. Jag får tänka på mig själv senare.
Årsta och Umeå är de två minsta av Icas åtta lager och båda har behov av investeringar för att moderniseras. Enligt företaget kommer nya tjänster att skapas i Västerås, Kallhäll och Borlänge.
– Nu kommer de fackliga förhandlingarna att inledas. Senare kommer vi att ha folk från Previa här men jag vet inte så mycket mer, allt är väldigt svävande, säger Magnus Lindblom.
Ica har förutom de som nu läggs ner också lager i Arlöv, Kungälv, Helsingborg, Borlänge, Kallhäll och Västerås.