Niklas Wallenborg har jobbat på Urban Outfitters både i London och i Stockholm. Han har varit anställd i tre år och är den som inrett butiken på Biblioteksgatan. I grunden är han konstnär och hade tänkt säga upp sig redan innan företaget presenterade lösningen med bemanningsföretaget.
– Jag tycker att det är väldigt fel att göra så här och har svårt att tro på att det är en hållbar lösning för ett företag, säger han.
Själv valde Niklas Wallenborg att säga upp sig själv. Han har ändå stor förståelse för om andra i personalen väljer att skriva på kontraktet med bemanningsföretaget.
– Folk är ledsna och arga, men som det ser ut nu är det svårt att säga upp sig, säger han.
Niklas Wallenborg har inget emot att butiker hyr in bemanningsföretag för att ta hand om försäljningstoppar.
– Men att man ska ha en hel butik som drivs av ett bemanningsföretag, det trodde jag inte var lagligt. Som anställd ska man då helt plötsligt tjäna pengar åt två företag samtidigt. Det kan aldrig bli billigare för företaget.
Niklas Wallenborg frågar sig hur det blir med säkerheten för dem som blir anställda av bemanningsföretaget, vad som händer om någon kritiserar arbetsplatsen, till exempel hur schemat är upplagt.
– Det blir ett jättekonstigt maktförhållande till arbetsgivaren. Som anställd vågar man inte säga till om man till exempel tycker att man fått alldeles för många kvällsskift. Då blir man betraktad som en jobbig person och riskerar att bli förflyttad till en annan arbetsplats.
Enligt Anna Ersholt, marknadschef på Academic Work, är oron obefogad.
– Personalen kommer att vara anställd av Academic Work och i första hand hyras ut till Urban Outfitters. Vi har inte ett antal personer på bänken som vi från en dag till en annan placerar på olika uppdrag. Vår intention är att bli en HR-partner med företaget och att de här personerna ska jobba kvar i butiken, säger hon.
Hon menar att personalen får en ökad anställningstrygghet hos bemanningsföretaget om butiken upphör att existera.
– Vi har många andra arbetsplatser personalen kan jobba på om uppdragen hos Urban Outfitters skulle upphöra. Men vår ambition är inte att tvinga in någon i ett avtal. Vi vill ju att personalen ska vilja jobba för oss, säger Anna Ersholt.
Handels förhandlar just nu om vilka löner personalen som skriver på för bemanningsföretaget ska ha.
I fredags startade vaktmästaren Pontus Willebrand facebookgruppen Skämmes Urban Outfitters. Den fick nära 10 000 stödmedlemmar på fyra dagar. Han har varit i kontakt med personalen i butiken.
– De anställda har sagt att det är skönt att ha fått uppmärksamhet och att de inte känner sig så små och ensamma längre, säger han.