– Ena dagen behöver de oss och bjuder på tårta. Nästa dag är vi inte värda något alls. Facket måste gå ut hårt och visa att vi inte accepterar det här, säger Ömer Gül, anställd på lagret.
Han är också kritisk till att företaget tar det här beslutet just nu.
– Vi har varit nedläggninghotade sedan 2003, men det har aldrig blivit något av. Nu väljer de att göra sig av med oss mitt under lågkonjunkturen, trots att det vi jobbar med inte ens är konjunkturkänsligt. Däremot blir det svårare att hitta nytt jobb och många av oss har köpt hus nu när räntan är så låg.

Ica har efter en lång betänketid meddelat att lagren i Årsta och i Umeå ska läggas ner för att spara pengar och miljö. Men miljöargumenten tror inte de anställda på lagret i Årsta på.
– Frågar du mig så känns det som att de bara trixar med siffrorna. Det blir ju längre sträckor att köra, säger Linda Kjellberg, expedit på lagret.
Att distributionen till butikerna skulle fungera lika bra utan lager i Årsta och Umeå, tror de heller inte på.
– Om man har glömt att beställa ett kolli med corn falkes i en liten butik utanför Umeå, ja då får man vända sig till Borlänge för att få det flera dagar senare. Många små butiker har inget eget lagerutrymme alls, nu ska de klara sig på färre leveranser per vecka, säger Andreas Roshall.

På fredag inleds förhandlingar mellan facket och Ica. Eftersom flera arbetsplatser är inblandade blir det först centrala förhandlingar om hur villkoren för personalen ska se ut. Först efter det börjar de lokala förhandlingarna och anställda börjar sägas upp i Årsta och Umeå. Inom 12-18 månader ska lagren vara helt avvecklade.
– Nu ska vi samla i hop alla fakta och se om Icas beräkningar stämmer. Men medbestämmandelagen kallas ju från fackligt håll ”tuta innan du kör”. Företaget gör i regel som de ändå bestämt, säger Per Jansson, vice klubbordförande på lagret i Årsta.

– Och vad ska ta oss till under tiden? undrade ett flertal medlemmar.
– Jobba på som vanligt, rådde Hans Boberg, ombudsman för Handels Stockholmsavdelning. Men sedan gör ni inget mer. Inget extra, ingen övertid.