Axfood, med Willys, Prisextra och Hemköp och Reitans servicehandel med 7-eleven och Pressbyrån har sedan en tid haft 15-årsgräns för att få köpa energidrycker. Nu har Coop tagit ett centralt beslut att införa 18-årsgräns i sina butiker. För de anställda gäller samma sak som när de säljer öl, tobak eller spel. Vid minsta osäkerhet om åldern ska de be att få se legitimation innan de säljer.
– Jag tycker att det är jättebra med 18-årsgräns. Min tioåriga brorsa drack en energidryck en gång och fick hjärtklappning. Har man kommit fram till att det är skadligt för kroppen ska man inte dricka innan man vuxit färdigt, säger Sofia Barkelius som jobbar på Coop vid Zinkensdamm i Stockholm.

Hon har ännu inte fått några reaktioner från ungdomar som nekats köp.
– Det sitter lappar ute i butiken, så jag tror inte ens att de försöker.
Av de stora kedjorna är det i dag bara Ica som saknar ett centralt beslut om åldersgräns för energidrycker.
– Jag tycker att det är strongt av Coop att sätta 18-årsgräns. På Ica har vi fört diskussioner men inte enats om vilken ålder vi ska sätta. Det här är lagliga produkter och i dagsläget är det upp till de enskilda handlarna att bestämma. Men vi rekommenderar dem att inte sälja till någon under 15 år, säger Christina Karlsson, dietist på Ica.
Energidrycker innehåller, förutom mycket socker, ofta stora mängder uppiggande medel som koffein och taurin. Stora mängder energidryck kan ge hjärtklappning och olika fysiska stresssymptom.
Forskare misstänker att energidryck blandat med alkohol kan ligga bakom ett antal dödsfall bland unga.