I en liten Icabutik utanför Stockholm satte ägaren efter ett rån upp fyra kameror bakom själva butiksytan. En korridor, ett förråd, kontoret och lagret övervakas. Sedan tittade han på filmerna hemifrån.
–Det var helt omöjligt att göra det han ville. Från början var det kanske om säkerhet men det utvecklades till att kontrollera. Alla upplevde att det var jobbigt. Folk blev ledsna när han ringde och skrek. Om det handlade om säkerhet kunde vi ju fått väktare vid stängning, vad skulle en kamera hjälpa då, säger Jens Falk som slutade på butiken i somras.
Han har nu ett nytt jobb på en Ica Maxi där han trivs bra och där arbetsförhållandena är ”mer normala”.
– Att ha kameror i butiken är absolut okej men inte sättet han missbrukat dem på. Jag hoppas att han inte får ha kameror mer.
Handels ombudsman Thomas Holm känner väl till butiken och ägaren som han säger är svår att förhandla med.
–Vi har haft synpunkter på att han har kameror som inte tydligt finns där för att förhindra rån, hot och våld utan för att övervaka personalen. Han bedömer arbetsinsatserna men hävdade när vi var där att han inte kollade hemma. Om det handlade om säkerhet skulle han ju informera personalen ordentligt om kamerorna och ha säkerhetsutbildning för dem. Men det finns inte ens en dörr mellan butiken och lagret.
Eftersom arbetsgivaren kan sitta hemma och se de anställda i realtid kan det vara annat än bara säkerhet som är skälet till övervakningen, säger Datainspektionen. Det finns också en risk för att andra än ägaren kan komma åt materialet.
– Det viktiga är att materialet inte används av någon annan och det är svårare att kontrollera i hemmet, speciellt när det är i realtid. Det är inte alltid fel att titta hemifrån med då behövs skärpta rutiner. Han måste redovisa bättre varför det ska ske hemma och i realtid, säger juristen Erik Janzon på Datainspektionen.
Dessutom är det viktigt att de som övervakas får veta om det. Enligt Datainspektionen har informationen varit otillräcklig. Butiken har 13 anställda.
– Antingen måste han sluta att övervaka i realtid eller sluta titta hemifrån eller öka säkerheten, det går inte att säga exakt. Vi dömer inte ut kamerorna i sig.
Ägaren Lars Nordén säger att han tänker överklaga beslutet.
– Kamerorna sitter där enbart av säkerhetsskäl. Vi har haft två rån och jag måste göra något. Vi har skaffat bättre pengahantering och satt upp dessa kameror.
Att kunna övervaka personalen hemifrån ser Lars Nordén som en möjlighet men han har inte använt den för att kolla arbetet.
– Jag ringer ibland och påminner om vad som ska göras men det har inget med kamerorna att göra. Jag har inte påtalat några brister.
Ibland gör Datainspektionen uppföljningar av sina beslut och om arbetsgivaren då inte gjort vad de ska kan det bli aktuellt med vite, böter.
– Men det är extremt sällan, jag kan inte ens komma ihåg när det hände sist. För vår del är det första gången vi stöter på det här att en chef övervakar hemifrån. Jag pratade med länsstyrelsen i Stockholm och de kände inte heller till fler sådana här fall, säger Erik Janzon.