I den nyfallna snön som snabbt blev slask gav sig fackförbund och arbetsgivarorganisationer ut. Julshoppare skulle uppmanas att betala klapparna med kort i stället för kontanter för att minska rånrisken för bland annat butiks-, bank- och restauranganställda.
– Vi är ute i dag för att få fler att betala med kort, säger Helene Karlsson från Handels och sträcker fram ett flygblad till en förbipasserande.
– Men det gör jag redan. Det är ju viktigt, jag håller med dig, svarar hon och försvinner.
– God jul, säger Helene Karlsson och går vidare.

Många är det som inte vill stanna i kylan, utan säger ”jag har bråttom” eller ”cash is king”. Men Ulrika Malmros stannar till en stund.
– När någon framför mig i en kö ska handla för 10,50 och betalar med kort blir jag irriterad! Det måste gå snabbare. Själv betalar jag med kort när jag handlar för över 100 kronor. Det är mer praktiskt för mig, och enklare för personalen. Men ett kontantfritt samhälle är lite överdrivet.
Felicia Wallin Gustavsson har också en minut över. Hon betalar oftast med kort.
– Det blir lättast så, jag får mitt studiebidrag och lön på kortet. Dessutom kan jag spärra det om det försvinner. Om man tappat en massa kontanter är det kört.

Projektet kontantfritt.nu stod bakom flygbladsutdelningen. Med var fackförbunden Handels, Finansförbundet och Farmaciförbundet för apoteksbranschen. Arbetsgivarorganisationerna som deltog var Svensk Handel och Sveriges Hotell- och restaurangföretagare.
– Precis som man köper Krav-märkta bananer kan man betala med kort och känna att man ger en god jul till personalen i kontantbranscher. Då kan de gå till jobbet utan att behöva oroa sig för rån. En kontantfri jul är en god jul, säger Sofia Stenfeldt, projektledare för kontantfritt.nu.