Valeri Linkov Sredkov kom till Sverige från hemlandet Bulgarien med sin son 2006. På grund av det politiska läget i Bulgarien sökte de asyl i Sverige. När Bulgarien 2007 blev medlem i EU öppnades nya möjligheter för familjen att stanna i Sverige för att arbeta.
I juni förra året började Valeri Linkov Sredkov arbeta åt bärhandlaren i Söderhamnstrakten. Det första året bestod arbetsuppgifterna bland annat av att nattvakta plockade bär och sälja bär. I år har han, enligt egen utsago, kört jordgubbar, hjortron, blåbär, lingon och kantareller över hela Mellansverige åt bärhandlaren. Han kontaktade Handels ombudsman Poul-Erik Jensen i Gävle för att få hjälp när han inte fick betalt för det arbete han utfört.
– Valeri har fått ut 35 000 kronor. Men vi beräknar att han ska ha ut ytterligare över 100 000 kronor för 2009, plus semesterersättning. Rent formellt har han ju heller inte blivit uppsagd än, säger Poul-Erik Jensen, som varit i kontakt med samma bärhandlare flera gånger tidigare angående outbetalda löner till utländsk arbetskraft.
Valeri Linkov Sredkov har nu lämnat Söderhamn och flyttat till Stockholm. Han har samlat på sig en mängd följesedlar som han tycker styrker att han kört bären och svamparna från bärhandlaren i Söderhamn till olika orter i landet.
– Jag kan bevisa att jag jobbat för honom. Jag har många vittnen som kan intyga det, säger Valeri Linkov Sredkov.
Bärhandlarens bolag gick i konkurs i mitten på augusti. Ägaren förnekar att Valeri Linkov Sredkov någonsin varit anställd hos honom.
– Han har inget anställningsavtal och har aldrig varit anställd, säger bärhandlaren till Handelsnytt.
Nu står ord mot ord. Fackets rättshjälp LO-TCO Rättsskydd är inkopplat på fallet och kräver att konkursförvaltaren betalar ut nära 140 000 kronor i outbetalda löner.
– Nu väntar jag på att få besked om när jag ska träffa juristen, säger Valeri Linkov Sredkov.