Eren Erdal ingick i Icas bemanningspool. Han var en av runt 50 visstidsanställda, och jobbade vid högsäsong och för att täcka upp vid frånvaro. Men efter sista november fick han inte vara kvar, trots att han tidigare ombetts komma in med önskemål om schema för december.
– Jag skötte mig, allt var perfekt. Förutom att jag var obekväm när jag krävde mina rättigheter, säger Eren Erdal.
– Jag fick till och med beröm för mitt arbete och närvaro. De vill väl att vi bara ska jobba och vara tysta.

Som förklaring fick han bland annat att det inte fanns behov av personal. Men fackklubben på lagret menar att det var kontakten med Handels som gjorde att han inte fick vara kvar på arbetsplatsen. Eren Erdal kontaktade klubben när han hade problem med sitt schema, anställningsbevis och utebliven sjuklön.
– Det är svårt att få uppgifter om det bara är Eren i poolen som fått sin anställning avslutad, men som jag förstått är det ingen mer. De har till och med anställt folk efter. Så att det inte finns behov stämmer inte. Det är ofattbart hur de behandlat honom, säger fackklubbens ordförande Jonathon Clarke.
Handels ser Icas agerande som en föreningsrättskränkning, och ska inleda förhandlingar.
– Det är allvarligt, säger Jonathon Clarke.

Dessutom menar facket att företaget brutit mot las för att Eren Erdals anställningsbevis varit felaktigt. I anställningsbeviset har det inte stått hur många timmar han ska jobba. Därför hävdar man att han från sin första anställningsdag ska räknas som tillsvidareanställd på heltid. Hans Boberg, ombudsman på Handels i Stockholm, hänvisar till en dom i Arbetsdomstolen 1996.
– Den brukar kallas stängselarbetaredomen, och säger att tillsvidareanställning och heltid gäller om inget annat är överenskommet. Och man får inte komma överens om en anställningsform som inte följer kollektivavtal och lag. Ica har anställt på behov utan att ha ett fastställt arbetstidsmått. Den anställningsformen finns inte.

Logistikchefen på lagret, Harold Op het Veld, vill inte kommentera situationen.
– Jag vill inte kommentera det här under en pågående process, vi har inte startat förhandlingar än. Och generellt vill jag inte kommentera individuella personer på arbetsplatsen.

Medan Eren Erdal ingick i bemanningspoolen läste han till rörmokare. Nu är han färdigutbildad, och tänker satsa på en framtid inom det.
– Jag håller på att söka jobb och har varit på intervjuer. Inom denna månad hoppas jag ha jobb.