10 av de anställda i den verksamhet som nu försvinner från Önskefoto är kollektivanslutna. Dessutom drar företaget ner på den administrativa sidan och varslar fyra tjänstemän. Trots att personalen känt till att en förändring var nära förestående sedan en månad tillbaka kom beskedet som en chock.
– Vi visste att det skulle bli någon typ av åtgärd på grund av utgifter. Men vi trodde inte att den skulle vara så här omfattande, säger Alexander Nilsson, Handelsombud på Önskefoto. Alla Handelsmedlemmar på företaget kommer att omfattas av varslen. Företaget lägger ner den egna tillverkningen av produkterna för att i stället outcorsa den på ett annat företag. Personalen fick reda på företagets planer förra tisdagen.
– MBL-förhandlingarna var i torsdags, säger Alexander Nilsson.
Önskefoto väljer att lägga ut produktionen av bildprodukter på ett annat företag för att minska sina fasta kostnader. Företaget vill inrikta sig på sina kärnområden, som är produktutveckling, marknadsföring och försäljning.
– Vi har väldigt stora säsongssvängningar med en mycket hög arbetsbelastning under det sista kvartalet och en för hög fast kostnad de andra tre kvartalen på året. En av våra stora produkter är kalendrar och de säljs väldigt mycket inför januari månad, säger Monika Dagberg, VD på Önskefoto.
Många av personerna som varslats om uppsägning har arbetat på företaget under lång tid.
– Det handlar inte om att vi inte har duktiga medarbetare utan om att minska effekten av säsongssvängningarna. Men det är tufft att säga upp personal över huvudtaget, säger Monika Dagberg.