Handels talar om ”ett mer konstruktivt skede” i förhandlingarna med Svensk Handel som fortsatte på onsdagen. Arbetsgivarsidan står visserligen fortfarande fast vid kravet om ett ettårigt avtal helt utan löneökningar eller ändrade regler.
– De går helt i Svenskt Näringslivs ledband när de argumenterar för sitt nollbud. Men nog finns det pengar i handeln, och det ligger i handlarnas intresse att öka köpkraften, sa Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren som var optimistisk efter onsdagens förhandlingar.

Fackets förhandlingsdelegationer med förtroendevalda medlemmar från hela landet var samlade på onsdagen. Michael Sjörén från Axfood Närlivs i Tyringe sitter i delegationen för partihandeln. Han anser att förhandlingarnas viktigaste fråga är skärpta regler för användning av bemanningsföretag.
– Det är ett stort problem på många lager. Många medlemmar i min avdelning ville se en gräns på 10 procent inhyrda. Att enbart kräva lokal överenskommelse kan fungera men det ställer stora krav på att klubbarna står upp och orkar hålla emot företagets krav.

I detaljhandelsdelegationen framhåller Magnus Johansson från Willys i Jönköping rätten till heltid och högre löner.
– Det är jätteviktigt att få igenom en låglönepott, säger han och syftar på LO-förbundens gemensamma satsning. Den innebär att facket kräver högre löneökningar i detaljhandeln än i partihandeln – och i industrin, som ju ska vara löneledande men där många företag går sämre än handelsjättarna.

Man kan undra vad det egentligen finns att förhandla om då Svensk Handel vägrar höja lönerna och inte själva lagt fram några krav på förändrade villkor. Parterna har dock gemensamt planerat in ungefär lika många förhandlingsdagar som tidigare avtalsrörelser.

När det gäller lönenivåer sneglar handelns parter på förhandlingarna inom industrin. Där väntas opartiska ordförande, det vill säga ett slags medlare, gå in den 1 mars.

Fackets krav på skärpta regler för inhyrning av personal och stärkt rätt till fasta heltidstjänster rör i högsta grad makten över hur arbetet ska organiseras. Arbetsgivarna brukar av hävd vara mycket motvilliga att släppa ifrån sig makt. Just rätt till heltid och begränsning av bemanningsföretag är exempel på krav som Handels misslyckades med att få igenom i avtalsrörelsen 2007, som i övrigt beskrevs som en stor framgång för facket.

Arbetsgivarsidans förhandlare ville inte kommentera förhandlingsläget i Handelsnytt.