– Jag bestämde mig för handel för då kan man få jobb. Min före detta gick lärling och då blev jag intresserad av det. Vi ska vara klara för att ta ett jobb i butik efter skolan, säger Lonja Lindeberg.
Hon trivs bra med skolan och blandningen av kärnämnen som matte och svenska och handelsämnen. Två dagar i veckan arbetar hon på Coop Extra i Jakobsberg.
– Jag sitter i kassan, plockar varor och står i kaféet. Ibland får jag skriva ut varor som blivit för gamla. Jag trivs jättemycket och kommer sakna dem som jobbar där om jag inte blir kvar.
Att hon skulle gå ett praktiskt program har hon varit klar över länge.
– Jag har svår dyslexi och får till exempel göra proven muntligt. Det passar mig bättre att arbeta praktiskt.
Efter tre terminer på KF-Gymnasiet i Stockholm har Lonja Lindeberg satt ihop ett cv för att kunna få extrajobb.
Hennes klasskompis Simon Wallinder valde lärlingsutbildningen för att han ville ut i arbetslivet lite tidigare.
– Jag är en rätt så rastlös person och kan inte sitta i skolan åtta timmar om dagen. Det positiva här är att man får jobb direkt. Min syster gick här och hon tipsade om lärling.
Simon Wallinder skulle gärna prova på att arbeta med torrvaror för det får man mycket kundfrågor om.
– Det känns inte så bra nu att inte kunna svara på frågor om vad saker finns. Då måste det stå praktikant på lappen och det är inte så kul. Jag vill prova på så mycket som möjligt.
Också Simon Wallinder är nöjd med skolan och hoppas på en framtid i butik.
– Om jag har lärt mig allt vi ska ha lärt oss under åren här så vill jag jobba i butik. Helst i en mindre klädbutik som inte är med i en kedja.
Lärling i butik finns i hela landet
Försöksverksamheten med gymnasial lärlingsutbildning startade den 1 juli 2008. Projektet Lärling i butik riktar sig till handeln och har tagits fram av Svensk Handel. 52 skolor över hela landet deltar. Lärlingen får inte allmän behörighet till högskola men kan läsa extra kurser inom programmet för att uppnå detta.
I framtiden kan det bli möjligt att läsa på gymnasiet och samtidigt bli anställd som lärling, med lägre lön och på andra villkor än övriga anställda. Lönesättning, kollektivavtal och lärlingarnas rättsliga ställning är frågor som LO nu utreder, på regeringens uppdrag. En ny lag kan träda i kraft tidigast 2011.