I november tog Ica beslut om att lägga ner sina lager i Umeå och Årsta. 240 jobb ska bort. Då hade Ica redan avvecklat sina egna chaufförer och enbart anlitat externa transportföretag. Nu har företaget skrivit en avsiktsförklaring om att transportföretaget Bilfrakt.se, som idag kör ut huvuddelen av Icas varor norröver, också ska ta över fastigheten.
– De ska ansvara för en spridningspunkt. Varorna kommer att vara lagerlagda i Borlänge och mellanlanda här upp till några timmar, säger Stig Lundgren som är logistikchef i Umeå.
Det slutgiltiga beslutet om övertagandet ska tas i sommar och Stig Lundgren vill inte säga någon om hur många nya jobb förändringen kan medföra.
– Samtal pågår men visst kommer de att behöva folk. I de diskussioner som pågår tar vi ju upp frågan om de kan få gå med över. Varslen för vårt lager ligger kvar.
Fackklubben i Umeå vill inte kommentera frågan om Bilfrakt.se eftersom de inte vet så mycket ännu, men de är försiktigt positiva.
– Det som avgör om lagerarbetarna kan få chans på nya jobb är om det anses vara en övergång av verksamhet enligt Las. Om det nya företaget tar över till exempel lokaler och telefonnummer kan det vara en övergång. Det är ofta svårt att reda ut vad som ska gälla och vi tar ibland hjälp av våra jurister i förhandlingarna med företaget, säger Handels ombudsman Mikael Segel.
I Årsta i södra Stockholm är något liknande upplägg inte aktuellt, enligt vice ordförande Per Jansson.