Gemensamt för företagen är att deras ledning har plats i Svensk Handels styrelse och därmed makt att påverka avtalet. Alla gör dessutom goda vinster.

Fatima Andersson, klubbordförande Icas lager i Helsingborg:
– Vi pratar mycket om förhandlingarna. Jag hoppas att Handels inte ger sig utan går ut i konflikt om det behövs. Vårt lager är bästa platsen att ta ut i strejk, det får snabbt stor effekt. Vi har värvat fler medlemmar och är beredda att ta en fajt för höjda löner och skärpta regler för bemanningsföretag. Handels borde gå först med ett avtal så att inte Metall sabbar för oss!
Else Marie Johansson, klubbordförande Gekås i Ullared:
– Alla medlemmar undrar hur det går i förhandlingarna och vi får rapporter av vår representant i förhandlingsdelegationen. Medlemmarna tänker inte gå med på något avtal utan löneökningar när handeln går så bra. Jag tror inte att Gekås tas ut i strejk, men visst är högre lön värt att strejka för. Heltidsfrågan är också viktig även om det inte är ett stort problem hos oss.
Anna Johannesson, klubbordförande Willys Marieberg:
– Vår butik har kanske lite för få medlemmar för att tas ut i strejk, men personligen ställer jag upp på fackets krav. Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet, och de där förbaskade bemanningsföretagen måste bara bort! Självklart vill vi ha högre löner, men man kan nog inte hoppas på ett lika bra avtal som de senaste tre åren. Bara vi får behålla vårt ob!

Cecilia Knapasjö, klubbordförande Ica Maxi Norrköping:
– Vi har inte pratat så mycket om avtalsförhandlingarna, men vi säger blankt nej till arbetsgivarnas nollbud. Stärkt rätt till heltid behövs verkligen. Arbetsgivaren vill inte anställa på heltid utan har många anställda på timmar. Vi var uttagna i strejkvarslet för tre år sedan och är självklart beredda att strejka igen även om det är tråkigt att det drabbar vår arbetsgivare.
Pia Jönsson, klubbordförande Ikea Sundsvall:
– Många är oroliga att det inte ska bli något nytt avtal, i alla fall inte ett lika bra som det nuvarande. Det är skamligt att inte erbjuda några löneökningar alls när handeln går så bra. Vi försöker alltid se till att deltidarna får fler timmar, men det skulle behövas en starkare skrivning i avtalet. Jag tror att medlemmarna är beredda att strejka för högre lön och rätt till heltid.

Johnny Ahlgren, klubbordförande Dagabs lager i Jordbro:
– Medlemmarna är ovanligt engagerade i årets förhandlingar. Viktigaste kravet är att få till restriktioner för inhyrning av personal. Om vi riskerar att bli utbytta av inhyrda kan vårt avtal vara värdelöst om några år. Vi är beredda att strejka om det behövs, men om Handels vill störa påskhandeln är det effektivare att lägga tyngdpunkten på butiker än på lager.